Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szekuláris La Sapienza

2008. január 16. - szekularisfigyelo

Eredményes volt a római "La Sapienza" Tudományegyetem oktatóinak és hallgatóinak tiltakozása XVI. Benedek pápa látogatása ellen, akit az évnyitón mondott volna beszédet.
Egyesek ezt ugyan a szólásszabadság elleni merényletnek tekintik, de ne feledjük, hogy az Olasz Köztársaság is, a La Sapienza Tudományegyetem mai formája is a katolikus egyház ellenében vívott. nagyon komoly küzdelmek árán jött létre. Ne feledjük azt sem, hogy ez a küzdelem máig sem vált okafogyottá: a katolikus egyház csakugyan sok mindent megtesz annak érdekében, hogy az Olasz Köztársaságot és annak lakóit arra bírja, az ő nótájára táncoljon.
Ettől függetlenül persze nem elvetendő a párbeszéd, amelynek létrejöttéhez viszont nem elég hagyni, hogy a pápa beszédet mondjon: a beszédnek is nyitottnak kellett volna lennie a párbeszéd felé. Benedek ügyesen szokta alkalmazni a retorika eszköztárát, de a figyelmes olvasó tisztán láthatja, a pápa ezúttal is azt állítja: az ő igazsága az igazság. Azaz nem párbeszéd lett volna az, ami meghiúsult, hanem monológ.

Részletes elemzés (németül):
http://www.sueddeutsche.de/kultur/artikel/573/153183 (Johan Schloemann: Lieblingskleidung Schafspelz)
A beszéd németül: http://www.welt.de/politik/article1560007/Die_Rede_die_der_Papst_nicht_halten_konnte.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr68409762
süti beállítások módosítása