Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Világi szokások a muszlimoknál

2009. január 11. - szekularisfigyelo

Nemcsak Szaúd-Arábiában nem követik a hívők feltétlenül vallási vezetőik szavát. A 235 milliós Indonéziában elsősorban a nem muszlim kisebbség (a lakosság úgy 10%-a, azaz 23-24 millióan) tiltakozik a "pornográfia-ellenes" törvény ellen, mert attól tartanak, a törvény igen tág megfogalmazása miatt sokmindenki lecsukhatóvá válik. 
Malajziában a muszlimok nem foglalkoznak azzal a hivatalos közlönyben is kihirdetett és ezért törvényerejű fatvával, amely tiltja a muszlimoknak az arrafelé igen népszerű jógát azzal az indoklással, hogy veszélyezteti a muszlim hitet. A jógázó muszlimok a korábbi szokásoktól eltérően fejüket csóválták, megállapították, hogy a jóga nem vallás és az ő hitüket nem veszélyezteti, és folytatják a tornázást. 
A nyugat-afrikai Maliban új, minden korábbinál világibb családjogi törvényt dolgoztak ki, amely számos tekintetben javítja a nők helyzetét. Az asszonyoknak többek közt nem lesz szükségük férjük beleegyezésére cégalapításhoz, 15-ről 18 évre emelik a lányok minimális életkorát a házasságkötéshez, sőt, kötelezővé válik a polgári házasságkötés és büntetés várja azokat a papokat, akik polgári házasságlevéllel nem rendelkező párokat adnak össze. A törvénytervezet évtizedes küzdelmek eredménye, és így is tartalmaz a 95%-ban muszlimnak számító lakosság egyházi vezetőinek tett engedményeket: az örökhagyó végrendeletben kikötheti, hogy hagyományos módon osszák fel hagyatékát, azaz úgy, hogy a fiúk kétszer annyit kapjanak, mint a lányok, de amennyiben nincs végrendelet, az örökségből ezentúl egyenlően részesülnek nemcsak a fiú- és a lánygyermekek, hanem (és a kötelező polgári házasságkötés mellett ez okozta a legnagyobb felháborodást a vallási szervezeteknél) a törvényes és a házasságon kívül született gyerekek is. 

Amikor arról olvasunk, hogy egyes európai államok azzal akarnak kedveskedni a náluk élő muszlimoknak (akikről feltételezik, mindannyian vallásosak), hogy a saría családjogát alkalmazhassák, talán érdemes ezekre a tendenciákra is figyelni. 

http://www.courrierinternational.com/article.asp?obj_id=93015
http://www.jeuneafrique.com/Article_ARTJAJA2502p065-066-bis.xml0_-famille-excision-condition-feminine-droit-Le-code-de-la-famille-conjugue-au-feminin.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr71871452
süti beállítások módosítása