Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az első ex-anglikán

2009. április 04. - szekularisfigyelo

John Huntnak nem volt könnyű dolga, hogy elérje, az Anglikán Egyház hivatalosan is vegye tudomásul, hogy ő nem tekinti magát az eghyáz tagjának. Az illetékes egyházmegyénél kérvényezte, hogy töröljék a keresztelési anyakönyből, mire azt a választ kapta, hogy majd ha a társasági eseményeket (az elhalálozás mellett a házasságkötést és a gyermekszületést) újssághirdetésben közzétevő angol szokásnak megfelelően ő is így adja a köz tudatára. John Hunt feladta a hirdetést, beküldte a püspöknek - és semmi nem történet, egészen addig, amíg a National Secular Society médiaügyet nem csinált ebből. - Az eghyázi vezetés ugyan úgy nyilatkozott, ilyesmit továbbra sem lehet, de az illetékes egyházmegye úgy döntött, állja a szavát, és ha nem is törli John Hunt nevét az anyakönyvből (hiszen a megkeresztelés maga megtörtént), de  kiegészítette az anyakönyvi bejegyzést. 

Egyébként az ex-katolikusoknak sincs mindig könnyű dolguk.  Németországban, Ausztriában és Svájcban ugyan - az egyházak és az állam közötti megállapodások értelmében - ki lehet lépni az egyházból mint szervezetből, azaz pl. nem kell többé egyházadót fizetni (ez arrafelé megnöveli az adókulcsot pár százalékkel), és az egyház sem állíthatja, hogy hívők lennénk, de csak úgymond az állam felé - a vonatkozó egyház a kiiratkozás után is megkereszteltnek tekint. Másutt a gyakorlatban még ennyit is nehéz elérni. Spanyolországban 2007 óta kötelezi a jog az egyházakat a tudomásulvételre, Olaszországban jogilag 1999 óta, a püspöki kar 2002-ben volt hajlandó tudomásul venni a verdiktet, de mindmáig nem egyszerű élni ezzel a joggal.  

Ha muszlímok vagyunk, könnyebb dolgunk lesz, csakhogy az életünkkel játszunk: aki egyszer muszlím volt, annak halál jár a hittagadásért. Olyannyira, hogy a német ex-muszlímok szószólója rendöri védelemre szorult. 

Hogy a hittagadás hivatalossá tételének miért van jelentősége? -Nos, amikor az egyházak társadalmi és jogalkotási ügyekbe akarnak beleszólni, ezt "tagságukra" hivatkozva teszik. Ha valamikor megkereszteltek, a Te nevedben szólnak, amíg meg nem akadályozod. 

http://www.secularism.org.uk/church-of-england-changes-its-mi.html 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr761046609
süti beállítások módosítása