Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Népszámlálás 2011

2009. szeptember 26. - szekularisfigyelo

Nem fognak rákérdezni a következő népszámlálásnál a felekezeti hozzátartozásra az Origo.hu szerint. Bár a nagyobb egyházak szerették volna, a kis egyházak nem támogatták a kérdés feltevését. A fideszes Balogh Zoltán, aki egyben evangélikus lelkész is, módosító indítvánnyal próbálja elérni, hogy mégis tegyék fel a kérdést úgy, hogy a válaszadás nem lenne kötelező. 
A 2001-es népszámláláson is, amelynek adatai a KSH honlapján elérhetők (a felekezeti hovatartozást l. az 5. pontnál), úgy tették fel a kérdést, hogy nem volt kötelező válaszolni. Így (miközben személyesen is több emberről tudok, akinél a "Meg van keresztelve? Akkor katolikust írok be" eljárást követte a kérdezőbiztos, részben sikerrel, részben anélkül) az is kérdésessé teszi az adatok pontosságát, hogy a nép 10%-a nem válaszolt (15% mondta magát felekezeten kívülinek). További probléma, hogy a vallási hovatartozás nagyon eltérő módon értelmezhető: van (köztük a katolikus egyház), aki mindenkit katolikusnak tart, akit megkereszteltek, függetlenül attól, ténylegesen hogyan viszonyul a katolikus hit- és életviteli álláspontjához, és van, aki inkább azt mondaná, a felekezetekhez való tényleges viszonyt kellene alapul venni. Az előbbi értelmezésnek vélhetően a nagyobb egyházak a haszonélvezői, miközben pl. a "buddhista" aligha fognak bekerülni olyanok, akiket csupán véletlenül épp abba a felekezetbe "kereszteltek bele". 
Ha "használható", azaz a valóságot tükröző és nemzetközileg is összehasonlítható adatokat szeretnének kapni a megrendelők (az állam, amely nemzetközileg is elkötelezte magát arra, hogy tízévente tart népszámlálást), érdemes lenne jól megfontolni, mire kérdez rá és hogyan - csak akkor használható az adat, ha a megrendelő, a kérdezőbiztos és a megkérdezett egyformán értelmezi a kérdést (és a megkérdezett szabadon tud válaszolni: pl. nem más családtag válaszol helyette, és a kérdezés négyszemközt történik és anonim, azaz kérdező és megkérdezett még áttételesen sem ismeri egymást / magyarán nem tanít pl. a gyerek iskolájában/). Nagyon eltérő válaszok születnének pl. a következő kérdésekre: "Milyen felekezethez tartozik (a keresztelkedésre értve)?", "Milyen felekezethez kötődik?", illetve "Van-e olyan felekezet, amelynek az életvitellel kapcsolatos előírásait igyekszik követni mindennapjaiban? Ha igen, melyik?", "Melyik felekezet tanításait követi?". Már akkor is különböző eredményekre kell számítani, ha úgy tesszük fel a kérdést, hogy "Melyik felekezet tanításait követi?, és úgy, hogy "Követi-e valamely vallási felekezet tanítását és ha igen, melyikét?". 

http://www.origo.hu/itthon/20090923-nepszamlalas-2011-kimaradhat-a-vallasra-vonatkozo-kerdes.html 
via: http://hazasember.blog.hu/2009/09/24/egyhazi_erdekek_a_nepszamlalason

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr51408177
süti beállítások módosítása