Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallási erkölcsök közel-keleten

2009. október 10. - szekularisfigyelo

Erkölcs-kampánya újabb lépéseként a Hamasz megtiltotta a Gázai-övezetben a férfi motorosoknak, hogy női utast szállítsanak. A nőket amúgy is ritkán látni motoron arrafelé, akár utasként, akár vezetőként.  
Eközben az ultraortodox zsidók legfőbb testülete úgy határozott, a "szombati üzemmódra" állított (gombnyomás nélkül működő, minden emeleten megálló) liftek használata is sérti a szombati munkatilalmat. 

Ezzel szemben számos iráni nő (és férfi) a teokrata hatalom üldözése ellenére is küzd a törvénnyé kodifikált vallási erkölcsök megváltoztatásáért. Az "Egymillió aláírást"-kampány önkéntesei az országot járva próbálják meggyőzni a lakosságot arról, hogy aláírásukkal vállalják nők és férfiak egyenlőségét és követeljék a jogszabályok módosítását, amelyek az iráni nők évszázados küzdelme ellenére a nőket még mindig alárendelik férjüknek és úgy általában fél embernek tekintik őket, miközben a gyakorlatban a nők nem így élnek - mégiscsak sajátos, amikor az egészségügyminiszternek  a férjétől kell engedélyt kérnie ahhoz, hogy részt vegyen a Világegészségügyi Szervezet (WHO) éves közgyűlésén. Az aláírásgyűjtő kampány egyik munkatársát, Jelveh Javaherit a napokban ítélték hathavi börtönre, mert 2008 júniusában részt vett egy békés tüntetésen. Az idén már leültették egy hónapra, mert részt vett egy május elseje alkalmából szervezett tüntetésen. 

A Gázai-övezet: http://www.google.com/hostednews/canadianpress/article/ALeqM5iX8ib-loLz-QSUvU4LvpntRk6aYg

Izrael: http://www.israel-infos.net/article.php?id=4654 

Irán: http://www.siawi.org/article968.html és http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/oct/06/iran-women-rights-vote-discrimination

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr811439994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: french ski holiday 2018.10.10. 06:10:41

Bírálod a rendszert? Repülsz! - hacsaknem
süti beállítások módosítása