Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Katolikus állami egészségügy

2009. november 16. - szekularisfigyelo

Nem egy könnyű szülés az USA új egészségbiztosítási törvénye. Míg Európában magától értetődőnek tartjuk, hogy mindenkinek legyen valamilyen formában egészségbiztosítása és anélkül jusson egészségügyi ellátáshoz, hogy ezzel anyagilag romba döntse családját, az USA-ban az egészségbiztosítás alapvetően magánügynek számít. A biztosított vagy maga fizeti járulékait, vagy munkáltatói juttatásként kap egészségbiztosítást. Bár a szociális alapon is lehet ellátáshoz jutni, sok millió polgárnak semmilyen ellátás nem jár, kifizetni pedig nem tudják. Ezen szeretne változtatni Barack Obama elnök, míg a republikánusok magát az ötletet alapvetően valami szocialista mételynek és a magánéletükbe való beavatkozásnak tartják. 
A javaslat így csak a demokrata képviselőkre számíthat, köztük azonban sok a katolikus abortuszellenző, akik ragaszkodtak ahhoz a Bush alatt rögzített szabályhoz, hogy állami forrásokból nem lehet abortuszt finanszírozni. Ez az engedmény azonban nem volt elég szavazataik (pontosabban a katolikus püspöki kar) megnyerésére: ragaszkodnak ahhoz, hogy a biztosított az állami támogatás segítségével még akkor sem juthasson az abortuszra is kiterjedő biztosítási csomaghoz, ha a biztosításnak ezt az utóbbi részét maga fizeti (pedig ugyanez a szétválasztás a katolikus egyház szerint működőképes az egyházi szociális intézmények állami finanszírozásánál, ahol az állami pénzeket tilos hitéleti célokra használni). Félő azonban, hogy ennek az lesz a következménye, hogy a biztosítók "kiveszik" az abortuszt az olcsóbb csomagokból annak érdekében, hogy ügyfélnek elnyerhessék azokat az újonnan a piacra lépőket, akik csak állami támogatással tudnak biztosítást vásárolni. 
Az abortusz finanszírozását ellehetetlenítő és egyértelműen a vallás által motivált módosító indítvány alkotmányellenességéről nemigen beszélnek. Pedig az amerikai alkotmány egyik alapelvét sérti a módosító indítvány. Ugyanis motivációja vallási, nem orvosi, azaz ráerőlteti egy vallási kisebbség tanait (a legutóbbi felmérések szerint a lakosság 25%-a katolikus, és sokan nem követik egyházuk előírásait) az amerikai egészségügyi rendszerre és azokra a polgárokra, akik nem osztják ezt az álláspontot. Sérti a nemek egyenlőségének elvét is, mert egy csak a női biztosítottakat érintő kockázatot emel ki a bizsoítás alól. Végül sérti a magánélethez való jogot, amely azt is magában foglalja, hogy a gyermekvállalásról mások beleszólása nélkül döntsenek az érintettek. 
És persze kérdés, mikor érkezne a következő módosító indítvány a katolikus családtervezés általánossá tételére. 

Spanyolországban közben a legfőbb püspök azzal fenyegette meg a katolikus parlamenti képviselőket, hogy halálos bűnt követnek el és nem áldozhatnak, ha megszavazzák az új abortusztörvényt. A törvény lehetővé tenné az abortuszt a 14. hétig, és 16 éven felülieknek nem kellene kikérniük szüleik engedélyét az abortuszhoz. Jelenleg csak az anya épségére hivatkozva végezhető el a műtét, így a művi vetélések 90%-a az anya lelki épségének megőrzése érdekében történik. 

http://writ.news.findlaw.com/hamilton/20091112.html
http://dyn.politico.com/printstory.cfm?uuid=DFAA907B-18FE-70B2-A85A8543217EB7D1

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr521520321
süti beállítások módosítása