Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Személyzeti politika

2009. december 11. - szekularisfigyelo

A katolikus egyház konzervatívabb részei állam és egyház jobb szétválasztását sürgetik - hogy az egyházi hierarchia jobban érvényesülhessen. Kérdés, hogy erre egyáltalán szükségük van-e. 
Svájcban nem egészen tökéletes állam és egyházak szétválasztása, ami az egyházakra nézve is kötöttségekkel jár: kénytelenek a híveknek legalább némi beleszólást biztosítani az egyházi ügyvitelbe. Elvben. A meglehetősen népes churi egyházmegye személyügyi kérdéseiben az egyházi vezetés már rég nem veszi figyelembe a helyiek preferenciáit: nem azt nevezik ki, akit az illetékes helyi grémium ajánl. Az első nagyobb ügy vagy húsz éve történt, amikor a pápa (akkor még II. János Pál) a jelöltlistára csak udvariasságból felkerült Wolfgang Haast nevezte ki püspöknek, igaz, végül kénytelen volt előléptetni őt liechtensteini egyházvezetőknek - a helyi egyházszervezetek nem utalták át az egyházadót a püspöknek, hanem zárolt számlán tartotta. 
A napokban újabb kinevezésre került sor: a szintén a churi püspök alá tartozó zürichi katolikusok új helyettes püspököt kaptak. Már jó ideje attól tartottak, kimondottan konzervatív személyt neveznek ki az öntudatos zürichi katolikusok fölé - még az egyik miniszter is meg találta jegyezni vatikáni látogatása alkalmából, hogy a szövetségi állam vezetése szívén viseli a vallási békét. A zürichiek azt szerették volna, hogy az ügyeiket jól ismerő jelenlegi püspöki megbízottat, Josef Annent nevezzék ki. Ehelyett - véleményük meghallgatása nélkül - egy konzervatív, viszonylag ismeretlen bencés szerzetest, Marian Elegantit neveztek ki föléjük, és hivatalosan is Vitus Huonder püspök jobbkeze lett az a minden alulról jövő beleszólást ellenző konzervatív Martin Grichtling. - A protestáns többségű vidéken élő zürichi katolikusok a keresztény felekezetek közötti ökumenikus párbeszédért is aggódnak.

ttp://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/gemeinde/Zuerich-kennt-seinen-neuen-Weihbischof-nicht/story/31196643
http://www.tagesanzeiger.ch/meinungen/dossier/kolumnen--kommentare/Ein-Maertyrer-fuer-Zuerich/story/20660284

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr511586846
süti beállítások módosítása