Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nőket egy elnökségért

2010. február 27. - szekularisfigyelo

Nicaraguában van egy huszonhét éves nő, Amaliának nevezték el, aki rákban szenved. Decemberben kereste fel a helyi rendelőt, és február elejére megállapították, hogy súlyosan rákos és azonnali sugárkezelésre és kemoterápiára van szüksége. Pénz-fegyver-paripa (orvosi berendezések és szaktudás, gyógyszerek, stb.) is lenne mindehhez, de az orvosok nem hajlandóak kezelni őt, mert félnek a börtöntől. Amaliának ugyanis pechje van: nemcsak rákos, hanem másfél hónapos terhes. Nicaraguában pedig 2006 óta totális abortusztilalom van érvényben: nemcsak maga az abortusz tilos minden esetben (beleértve a nemi erőszak következtében létrejött terhességet és az anyja testi épségének megőrzése érdekében végrehajtottat), hanem ezen felül minden orvosi kezelés is, amely potenciálisan káros a magzatra. A sugárkezelés és a kemoterápia pedig kétségkívül az. Az orvosokat pedig a 2008 óta hatályos büntető törvénykönyv alapján felelősségre vonhatók, ha Amaliát kezelve akaratlanul is kárt tesznek a magzatban (az nem érdekel senkit, hogy az anya halála a magzatnak sem egy életbiztosítás). - Amalia amúgy egyedül neveli tízéves kislányát. 

Nicaraguában a 19. század óta legális volt az orvosi okokból végzett abortusz. A totális tiltást Daniel Ortega orvosi és emberijogi szervezetek tiltakozása ellenére vezette be 2006-ban annak érdekében, hogy megszerezze a katolikus egyház támogatását az elnöki posztért folytatott kampányához. Civil szervezetek tovább küzdenek a nők élethez és testi épséghez való jogát sértő teljes tiltás feloldásáért. 

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/cifamerica/2010/feb/24/nicaragua-abortion-ban-amalia
http://www.amnesty.org/news-and-updates/nicaragua-abortion-law-puts-pregnant-cancer-victim-risk-2010-02-23

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr711788182
süti beállítások módosítása