Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az állam felelőssége

2010. március 19. - szekularisfigyelo

Az állam felelősségét is vizsgálni kell az Ausztriában is napvilágra került bántalmazási ügyekben az osztrák laicisták szerint. Az állam és az állami intézmények tétlensége tette ugyanis lehetővé, hogy szisztematikusan elleplezzék a bántalmazásokat. Éppen ezért azt javasolják, hogy parlamenti bizottság is vizsgálja az ügyet. Fontosnak tartják továbbá, hogy elengedő állami segítség álljon rendelkezésre a bántalmazási ügyeket kezelő egyházi megbízottakkal szemben bizalmatlan áldozatoknak, akiknek elégtételt kell adni. A kártérítést azonban ne az adófizetőkkel fizettessék meg, hanem egyházi forrásokból fedezzék. 
A hasonló esetek megelőzésére az egyházi intézményekben is érvényesíteni kell a bejelentési kötelezettséget. A bántalmazások ráadásul olyan intézményekben történtek, amelyeket a vatikáni szerződés értelmében az állami költségvetésből kell finanszírozni, így azt a kérdést is fel kell vetni, hogy a köztársaságnak valóban évi 500 millió eurót kell-e ezekre fordítania - ráadásul számos szülőnek nincs is választási lehetősége, állami vagy felekezeti iskolába íratja-e a gyermekét, mert nem egy járásban az egyetlen gimnáziumot vagy napközis iskolát az egyház irányítja. 
Végezetül a kultúrkatolikusoknak sem ártana átgondolniuk, milyen intézményt támogatnak tagságukkal. 

http://www.laizismus.at/2010/03/12/missbrauchsfalle-atheistinnen-fordern-systematische-aufarbeitung/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr451848457
süti beállítások módosítása