Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nawal El Saadawi, az egyiptomi őseretnek

2010. április 25. - szekularisfigyelo

"A fiatalok félnek a szabadság árától. Azt mondom nekik, ne féljetek, jobb szabadnak lenni, mint elnyomottnak, rabszolgának. Megéri" - mondja a 79 éves Nawal El Saadawi, aki tudja, miről beszél: neki nem hullt az ölébe a szabadság. 
Saadawi mindig is felháborodott az igazságtalanságokon, és élésen bírálja a nőket elnyomó vallásokat. Amikor kisgyerek korában nagyanyja közölte vele, hogy egy fiú annyit ér, mint 15 lány, tombolt dühében. Hatéves volt, amikor megcsonkították, és egyiptomi középosztálybeli család sarjaként az várt rá, hogy tíz-tízenegy éves korában férjhez adják. Elcsúfította magát és egyik kérőjét kávéval öntötte le. Végül sikerült meggyőznie családját, hogy tanulni engedjék, és orvos lett. Pszichiáterként, egyetemi oktatóként és állami hivatalnok is volt, emellett közel félszáz regényt, novelláskötetet és színdarabot publikált. 1972-es A nők és a nemiség című könyve miatt, amelyben a kislányok csonkításáról is ír, elvesztette minisztériumi állását, ahol a közegészségügyek vezetője volt. Mégis az ő ötvenéves küzdelmének köszönhető, hogy Egyiptomban 2008 óta törvény tiltja a lányok csonkítását (ami ennek ellenére egyre gyakoribb, mert míg néhány vallási vezető felszólal ez ellen, mások támogatják). 1983-ban három hónapra politikai okokból börtönbe zárták, ahol vécépapírra vetette második memoárkötetét. 1993-ban végül kénytelen volt az USA-ba menekülni, miután vallási csoportok halálát követelték. 45 éve él harmadik férjével - a másodiktól úgy vált el, hogy az közölte vele, válasszon őközte és az írás között, ő pedig az írást választotta (igaz, a férje aztán mégsem akart elválni, ragaszkodott ahhoz, hogy csak férj dönthet a válásról, és csak akkor váltotta be szavát, amikor El Saadawi megfenyegette egy szikével). - Jól választott: első házasságából született lánya, Mona 2007-ben, Anyák napja alkalmából édesanyja tiszteletére felvette annak nevét, amiért istenkáromlással is vádolták, mondván, Allah ellen való cselekedet, hogy valaki az anyja nevét is viselje. 
A vallásokat El Saadawi élesen bírálja. Isten lemond a csúcstalálkozón című darabjában zsidó, muszlim és keresztény próféták kérdőre vonják Istent, aki végül lemond. Saadawi szerint a vallási fundamentalizmus jelenti ma a legnagyobb veszélyt a nőkre, és a vallások feminista alapú kritikája a közelmúltban is kiváltotta honfitársai dühét, akik istenkáromlás miatt meg akarták fosztani állampolgárságától és hitehagyás címén fel akarták bontani házasságát. 

http://www.guardian.co.uk/lifeandstyle/2010/apr/15/nawal-el-saadawi-egyptian-feminist

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr871949505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása