Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Az ateisták nemi életérűl

2010. május 01. - szekularisfigyelo

... és mindenki máséról. - Avagy a vallásosság hatása a szexuális életvitelre. 
Az Epiphenom blog összegyűjtött néhány kutatást a vallásosság és a nemi életvitel közötti összefüggésekről. Persze az USA-ból. 
Naszóvalakkor milyen vallású hallgatók életvitele a legvadabb? A keresztényeké? Zsidóké? Felekezeten kívülieké? Netán az ateistáké? 
Mindegyikéké. 1000 nőtlen, ill. hajadon egyetemistát megkérdezve a Texasi Egyetem kutatói alig találtak különbséget a különböző felekezetekhez tartozó hallgatók (ill. a felekezeten kívüliek és az ateisták) életvitele között. Felekezeti hovatartozástól függetlenül majdnem mindenki élt nemi életet a házasság előtt. Egyetlen enyhe kivételt képeztek ez alól a zsidó és a fundamentalista keresztény nők, és sajátos módon csak keresztény férfiak vallották be, hogy volt homoszexuális kapcsolatuk (a keresztény férfiak közel 10%-a). Ezen kívül nem találtak szignifikáns eltéréseket sem a szexuális partnerek számát, sem az első alkalom időpontját illetően - a keresztény nők egy kicsit hamarabb vesztették el szüzességüket, mint az ateista nők. Nincs különbség a felekezetek között a hűség tekintetében sem - a felekezet önmagában rossz útmutató hűséges társ megtalálásához. 
Egy másik kutatás keretében vizsgálták a szexuális fantáziákat - itt már találtak különbséget, de csak a nőknél: ami a fantáziálást illeti, az ateista és főleg az agnosztikus nők képzelete szélesebb körben mozog, és gyakrabban is fantáziálnak. A férfiaknál ilyen különbség nem volt kimutatható. 

Mihelyt azonban nem a felekezeti hovatartozást, hanem a vallásosság mértékét vizsgálják, egy kicsit módosul a kép, főleg a nőket illetően: bármilyen hagyományos vallásosság csökkenti a szexuális aktivitás és az ezzel kapcsolatos fantáziálás mértékét. A new age hit és a paranormális dolgokba vetett hit ellenben növeli. 
A férfiaknál jóval kisebb ez az eltérés. Sőt, a vallásos keresztény férfiak több szexuális partnerről számoltak be a kutatást megelőző egy évben, mint a kevésbé vallásosak. Erre kössetek csomót... 

http://epiphenom.fieldofscience.com/2010/04/sex-lives-of-atheists-and-everyone-else.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+BhaScienceGroup+%28Epiphenom%29 (szakirodalmi hivatkozásokkal, ha valaki utánanézne!)

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr951966305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása