Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Agyunk, a Teremtő

2010. június 29. - szekularisfigyelo

Érdekesnek tűnő könyv jelent meg németül agyunk működéséről. ID-vel sé kreacionizmussal szembesülve az embernek nemcsak a természet csodái, hanem "elhibázott" jellegzetességei is egyre inkább szemet szúrnak. Számos ilyen "tervezési hiba" található az agyunkban is. Már a méretével is baj van, az ugyanis nincsen összhangban a szülőcsatorna méretével. Az agynak is vannak funkciójukat vesztett részei, az axonok pedig meglehetősen alacsony hatékonysággal működnek - a szerző ahhoz hasonlítja, mintha egy lukacsos csövön néhány csepp víz segítségével próbálkoznánk jeleket célba juttatni. A bal oldali kortexben található "történetkészítő szerv" is túlspirázza néhol a dolgokat: ez a testrészünk gondoskodik arról, hogy észleléseink következetes és értelemmel bíró világképpé álljanak össze. Különösen alvás közben működik élénken, amikor deaktiválódnak a prefrontális kortex logikát és ítélőképességet szolgáló részei. A történetek mögé pedig protagonistát alkot, még oda is, ahol nincsen feltétlenül. 
A könyv címe mindezzel összhangban magyarul kb. ilyesmi: "A természet balesete, az agy. Miért működik mégis?" (David J. Linden: Das Gehirn. Ein Unfall der Natur und warum es dennoch funktioniert).
 

www.welt.de/die-welt/kultur/literatur/article8186664/Das-Gehirn-der-Designer-Gottes.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr102111985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása