Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyházi "egy százalék" Olaszországban - ateistáknak is!

2010. augusztus 27. - szekularisfigyelo

Azazhogy majdnem.
Magyarországhoz hasonlóan az olasz adófizetők is felajánlhatják személyijövedelem-adójuk egy részét bejegyzett egyházaknak. A magyarországi 1%-hoz képest azonban az olaszok az SzJA-nak csak 0,8%-áról rendelkezhetnek, a magyar viszonyokhoz hasonlóan  ez azonban korántsem jelenti azt, hogy az állam az egyéb adóbevételekből ne nyújtana további támogatást a hitélet finanszírozásához. Jóval szűkebb a lehetséges címzettek köre: 1984-ig a katolikus egyház volt Olaszország egyetlen "bevett felekezete" (hogy idejét múlt kifejezést használjunk), az adófelajánlás 1984-es bevezetésével ehhez hozzájöttek a valdensek, 1993-ig pedig az adventisták, a pünkösdiek, a zsidók, a baptisták és a lutheránusok. 2010-ben tovább bővült a kör az ortodox keresztényekkel, az apostoliak, a Jehova tanúi, a buddhisták és a hinduk, akik mindannyian együttműködési szerződést kötöttek az állammal. 
Aki nem vallásos, adóját most már felajánlhatja bizonyos civil szervezetnek is, így az olasz ateistákat és agnosztikusokat tömörítő UAAR-nek is - igaz, adója nem 8, hanem csak 5 ezrelékéről rendelkezhet (a különbözet az államnál marad). Aki egyáltalán nem nyilatkozik, annak pedig mind a nyolc ezrelékét a felajánlások arányában osztják szét - kizárólag az egyházak között.

www.frei-denken.ch/de/2010/08/italien-8oo-wird-ausgedehnt/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr132252626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása