Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Egyház, tudomány, erkölcs, református módra

2010. szeptember 05. - szekularisfigyelo

Az egyházi egyetemek között minden bizonnyal a Károli Gáspár Református Egyetem termelte ki a legcsúnyább történeteket (bár a buddhisták is szerepeltek már). Ezeket a HVG eheti, 35. száma foglalja össze. 
A Magyar Akkreditációs Bizottság most megvonta az egyetem három doktori iskolája közül a joginak az akkreditációját. Várhatóan hasonló sors vár az irodalomtudományira is, így nemsokára csak teológiai PhD-fokozatot ítélhet oda az egyetem. Az akkreditációt azért kellett megvonni a kartól, mert a doktori iskolák tanárai között kell, hogy legyen néhány olyan témavezető is, akinek tanítványai már fokozatot szereztek (magyarán aki már bizonyított mint témavezető), a jogi PhD-kurzus tanárai között viszont nincs elég ilyen (ezt azzal szokták megoldani, hogy valahonnan átcsábít egyet). 
Ugyanez az irodalomtudományi doktori iskola veszte is, csak ők még egy csalással fűszerezték meg ügyüket.  Helyzetüket azzal próbálták "megoldani", hogy a kar tavaly tavasszal három hallgatónak úgy adott doktori fokozatot (és az egyetemi vezetés ezeket megerősítette), hogy azokat utóbb meg kellett tőlük vonni. Majd gyakorlatilag lenyúltak egy védés előtt álló doktoranduszt: három héttel a védés előtt a fiatalember a dékán személyében új témavezetőt kapott, a régi témavezető tudta nélkül (a témavezető az, aki végigkíséri a kutatást, és három héttel a védés előtt általában már a bíráló is leadta a kész dolgozatról készült bírálatot). Az egyetem belterjességét jelzi, hogy a dolgozat opponense a most leköszönő dékán, Szabó Andrásnak a szintén az egyetemen dolgozó felesége, Petrőczi Éva volt, ami értelemszerűen szabálytalan, és szintén szabálytalan, hogy a doktori eljárásban részt vett a doktorandusz munkahelyi főnöke, Kulcsár-Szabó (Hansági) Ágnes (amúgy az akadémikus irodalmár, az akkreditációs bizottság doktori bizottságában ülő Kulcsár-Szabó Ernő menye). A tényleges témavezető ezt nem hagyta annyiban, minek következtében kirakták a doktori iskolából. Ezek után vizsgálódni kezdett az Akkreditációs Bizottság, és megállapította a megállapítani valókat. 
Az egyetem helyzetén nem javít, hogy a református egyház belharcainak színtere. Az egyetemet 1993-ben Hegedűs Loránt hozta létre a református zsinat elnökeként, a fenntartó viszont Hegedűs egyházmegyéje volt, így 1997-től, amikor a zsinat elnökévé Bölcskei Gusztávot választották meg, az egyetem továbbra is Hegedűshöz tartozott, aki kézi vezérléssel irányította az intézményt, sorozatos személyi konfliktusok mellett. 2008 körül a gazdálkodással is gondok voltak, az akkori rektor, Szűcs Ferenc végül lemondott (épp akkoriban derült ki pártállami ügynöki tevékenysége), egy másik korábbi rektor, Tenke Sándor ellen pedig jelenleg büntetőper folyik 54 rendbeli okirat-hamisítás ellen. A mostani rektor amúgy sógorságban van a Hegedűs-családdal. 

Hozzáteszem, hogy aki a történteket, pletykákat és bizonytalan hitelességű vádakat a lehető legcsúnyább megfogalmazásban szeretné olvasni, az itt teheti: jhnnsclvn.wordpress.com (zacskót készíts elő). A blog belsőnek feltüntetett információkra hivatkozva súlyos köztörvényes bűnökkel vádol egyetemi vezetőket és oktatókat, közben durván személyeskedik, időnként az ellenfél vélt vagy valós valláshiányát taglalja, és pártpolitikai szálakat is boncolgat.  

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr922270020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása