Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kereszteshadjáratok

2010. december 07. - szekularisfigyelo

Bár a bajor állami oktatás elvileg nem vallási, és egy tizenöt évvel ezelőtti bírósági ítélet is leszögezte, hogy nem lehet kötelező jelleggel kifüggeszteni a feszületet az állami iskolai tantermekben, még mindig hajtóvadászat indul azok ellen, akik nem szeretnék, hogy gyerekük nap mint nap azzal szembesüljön, hogy ő másodrendű tanuló. Most épp Regensburgban szidalmaznak egy családot. Az apa még a tanév elején kikérte, hogy tizenkét éves fia minden reggel kötelezően imádkozzon az iskolában, és levetette a feszületet is. Nem is volt ezzel semmi baj, amíg fel nem tűnt valakinek a szülői értekezleten. A szülők egy csoportja tiltakozott az apa ellen, aki a Regensburgi Egyetemre jött tanítani, és a levél a helyi sajtóban kötött ki. Felszólaltak a kereszténydemokrata politikusok is, akik közölték, az ideköltöző idegeneknek tiszteletben kell tartaniuk a helyi szokásokat, és Németország túlságosan is toleránssá vált az idegenekkel szemben. Ezzel kapitális bakot is lőttek, a papa ugyanis német, és a félreértést az okozta, hogy egy ideig Angliában élt és tanított. 
Ehhez hasonlóan Svájcban egy a közelmúltban történt esetnél is előjött az "alkalmazkodjanak az idegenek", mint aduász. A Luzern kantonban élő német család annyi fenyegető levelet kapott egy eredetileg hasonlóan csendben indult akciót követően, hogy inkább elköltöztek. A wallisi esetben ez azonban szintén nem játszott: bennszülött tanító szedte le a feszületet szép csendben a falusi iskola tantermének faláról, de az már nem fért bele, hogy úgy gondolta, a vallási ünnepekre nem a tanórákon kellene felkészítenie a gyerekeket. Azóta vár a munkaügyi perére. 
Az Európai Emberijogi Bíróságig kellett mennie annak a két olasz gyereknek az anyjának, aki szintén nem szerette volna, hogy fiai másodrendű tanulói legyenek az állami iskolának. Itt is kijátszották a "jöttment" "érvet": az anya ugyanis finn - ami nem változtat azon, hogy a gyerekek és a gyerekek apja olasz. Őket is mindenféle fenyegetések érték, és még a házukat is összefirkálták. A bíróság nemsokára másodjára tárgyalja az esetet. 
"Bennszülött" egyébként az a szintén bajor apa is, aki tizenöt évvel ezelőtt egészen az alkotmánybíróságig vonult igazáért és ezzel mások dolgát megkönnyítette, igaz, őt azóta is különcnek nézik a falujában, és a helyi pap, aki már akkor is ott szolgált, le is tagadja az 1995-ös ítélet létezését. Erre az ítéletre hivatkozott most az "ál-külföldi" apa is, aki ellen kereszténydemokrata politikusok és melléjük csapódott keresztény fundamentalisták és szélsőjobbosok hajtóvadászatot indítottak. Munkahelyét, a Regensburgi Egyetemet is bombázzák levelekkel, aminek az intézmény egyáltalán nem örül. De a helyi szabadgondolkodók köré csoportosuló a támogatók is elkezdtek szervezkedni. Megállapították, hogy a szülők kereken 7%-a (!) háborodott fel a leszedett feszületeken, annyian, ahányan viszonylag rendszeresen templomba járnak. 

www.welt.de/politik/deutschland/article11199195/Die-Regensburger-liegen-ueber-Kreuz.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr792492010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása