Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Fehéroroszország

2010. december 22. - szekularisfigyelo

Európa utolsó diktatúrája, mondják Fehéroroszországra, amelynek elnöke, Alekszandr Lukasenko épp most választatta újra magát, a saját maga állította játékszabályok szerint. Európában nem is veszik őt partnerszámba - egy kivétellel (a Magyar Narancs szerint Fehéroroszországba látogató Thürmer Gyulától eltekintve): a Vatikánnal egyre szívélyesebb viszonyt ápolnak. Miután az EU felfüggesztette Lukasenko kitiltását, első útja Olaszországba vezette őt, pontosabban a Vatikánba, egyenesen a pápához. Számos baráti előkészítő látogatást követően most bejelentették, hogy aláírásra kész a fehérorosz-vatikáni szerződés. Hasonló, számos kedvezményt és előjogot biztosító szerződést Lukasenko az orosz ortodox egyházzal is kötött, holott a lakosságnak csak alig a fele állítja magáról, hogy ortodox lenne. A katolikusok aránya 15%, és a katolicizmus voltaképpen idegennek számít (a papok zöme lengyel), de a Concordatwatch szerint úgy tűnik, Lukasenko most itt látja azt a rést, ahol be tudja tenni lábát Európába - és a Vatikán ehhez a konkordátumban biztosított előjogok fejében ehhez készségesen asszisztál. 

www.concordatwatch.eu/showtopic.php
via: www.secularism.org.uk/the-pope-may-say-that-dictators.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr662526899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása