Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Anya, élet

2010. december 25. - szekularisfigyelo

Tavaly egy amerikai katolikus püspök örök kárhozatra ítélt egy apácát, mert az egy katolikus kórház etikai bizottságának tagjaként hozzájárult egy négygyermekes családanya életének megmentése érdekében végzett abortuszhoz (pontosabban mivel direkt abortuszt a katolikus előírások szerint még az anya életének megmentésében sem igen szabad végezni, a kezelés a méhlepény eltávolításából állt, ami "csak közvetetten" járult hozzá a 11 hetes magzat halálához). Bár a kórház "katolikus", fenntartója nem a katolikus egyház maga, hanem egy apácarend (aki a kórház működtetését egy katolikus holdingnak adta át, amely az ország nyolcadik legnagyobb egészségügyi szolgáltatója), de a helyi katolikus püspök így is pontos feltételeket szabott a kórháznak, hogy továbbra is használhassa a "katolikus " márkanevet. A püspök mindenesetre kifogásolta, hogy a kórház nem fogadja el az ő tekintélyét az erkölcsi elvek tekintetében, és engedelmességet követel e tekintetben a kórháztól. Az viszont nem világos, hogy milyen következményei lennének annak, ha püspök és a kórház nem tud megegyezni, hiszen a kórházat nem az egyház finanszírozza, hanem a szolgáltatásokat igénybe vevő páciensek (illetve azok egészségbiztosítója, ha van nekik).
Szintén az Egyesült Államokban, Oregonban egy püspök már megfosztott egy kórházat a "katolikus" védjegy használatától. A kórház ugyanis mesterséges meddővé tételt vállalt, amit a katolikus egyház tilt. A kórház vezetői úgy nyilatkoztak, hogy továbbra is a katolikus tanok betartására törekednek, de elsődleges kötelességük, hogy a helyi közösségnek átfogó egészségügyi szolgáltatást biztosítsanak. 

www.azcentral.com/arizonarepublic/news/articles/2010/12/15/20101215phoenix-bishop-st-josephs-hospital.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr412528700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása