Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A lerágott csont

2011. március 23. - szekularisfigyelo

Miután az elmúlt héten a sajtó tele volt az alkotmánytervezettel, nekem is ezzel illene foglalkoznom. Az eddig is látszott, hogy hülyeség lesz, foglalkoztam is vele (pl. itt: szekularisfigyelo.blog.hu/2010/08/20/kozos_ugyeink_1, az állam világnézeti semlegességéről pedig itt: szekularisfigyelo.blog.hu/2010/05/20/minek_az_az_elvalasztas), de ez az iromány minden negatív elvárást alulmúlt. Nem éri meg az elektronokat, amivel írták. Ennek ellenére van róla egy rakás elemzés, a vallásszabadságos vonalból az Amerikai Magyar Népszava írását ajánlom: nepszava.com/2011/03/magyarorszag/katolikus-hiszekegy-az-alkotmany-elejen.html. Persze nem csak a vallásszabadsággal, mint az egyik konkrét kérdéskörrel van baj benne, hanem az egész alkotmány mögött húzódó és ennek alapját képező ember- és államszemlélettel. A kormánypártokban uralkodó szemlélet feudális jellegéről itt olvashattok: tukor.nolblog.hu/archives/2011/02/13/Arccal_a_kozepkor_fele/

Pedig tulajdonképpen nem olyan bonyolult az alkotmányírás. A lényeg ez:
- demokrácia, jogállamiság (a hatalmi ágak szétválasztásával), népszuverenitás, köztársaság,
- az állam feladata az emberi jogok biztosítása, különös tekintettel:
  - az emberi méltóságra, az élethez és a testi sérthetetlenséghez való jogra,
  - a magánélethez való jogra,
  - a magántulajdonhoz, a foglalkozás szabad megválasztásához és a vállalkozás szabadságához való jog,
  - a törvény előtti egyenlőséghez való jogra,
  - a faji, vallási és világnézeti, nemi, nemi irányultság szerinti, családi állapot szerinti megkülönböztetés tilalmára,
  - a vallási és világnézeti szabadságra (beleértve a vallástól való szabadságot is),
  - a sajtószabadságra, a véleményszabadságra, és az információhoz való hozzájutás jogára (beleértve az oktatást).
Ezeket a jogokat csak akkor és csak olyan mértékben szabad korlátozni, amennyiben szükséges mások azonos jogainak biztosítása érdekében (az állam működésére való hivatkozás is erre az elvre vezethető vissza).
Az összes többi rész (alkotmánybíróság, választójogi részletek, parlament létszáma) csak a körítés: ESZKÖZÖK, hogy egy jól működő állam által biztosított keretekben biztonságban és szabadságban boldogulhassunk. Hogy a Fidesz a jogállamiságot szavatoló intézménye függetlenségét csorbítja, nem azért baj, mert ezek az intézmények érinthetetlenek, hanem azért, mert ezzel a jogállamiságot és ezáltal szabadságjogainkat csorbítja - magyarán belepofáz magánügyeinkbe.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr702766580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása