Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A klasszikus opera mint felszínes szórakozás

2011. április 18. - szekularisfigyelo

Németországban levetették a Pillangókisasszony premierjét a műsorról. Az esseni Aalto Színház bűne az volt, hogy keresztény ünnepre időzítette a bemutatót, holott keresztény sátoros ünnepen mindenkinek tilos a mulatás. Észak-Rajna–Vesztfália tartomány ugyanis arra utasította a várost, tartassa be a régi előírást és tiltsa meg a nagypénteki premiert, amely pusztán a szórakozást szolgálja. A színház részéről Stefan Soltesz hiába utasította vissza azt az elképezést, hogy a tragikus opera pusztán szórakoztató, mitöbb, az elmúlt tíz évben mindig is játszottak nagypénteken is. És hiába, hogy Kölnben a Parsifalt játsszák, a tartomány fővárosában pedig – az ünnephez méltóan, ahogyan az elő van írva – a Hófehérkét (nem, ez nem irónia volt a részemről: a Hófehérke és a Jézuska igazán egymáshoz illő mese, különösen, ha tekintetbe vesszük, hogy a Hófehérke is a feltámadásról szól). A Pillangókisasszonyt (na ő speciel viszont valóban nem támad fel) végül egy nappal hamarabb mutatják be – így a színházi vezetők nagypénteken átmehetnek a város másik dalszínházába musicalt hallgatni.

http://www.ibka.org/events/wiesbaden-feiertagsgesetz
http://www.derwesten.de/staedte/essen/kultur/Stadt-Essen-verbietet-Oper-im-Aalto-Theater-am-Karfreitag-id4477116.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr262824644

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása