Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Kockázatok és mellékhatások

2011. április 27. - szekularisfigyelo

Az antropozófia nálunk legfeljebb a Waldorf-iskolák kapcsán ismert, ha egyáltalán. Pedig a Waldorf-iskolák mögött húzódó szellemiségnek azért érdekes mellékhatásai vannak. Az antropozófia némi leegyszerűsítéssel egyedi ezoterikus tanná vegyíti a reinkarnációt, a karmát és egyfajta átmisztizált kereszténységet. Alapítójának, Rudolf Steinernek az volt az elképzelése, hogy a gyerek még nem egészen ebben a világban él, és serdülőkorban "száll le" a földre. A tanár dolga, hogy segítse a gyerekben reinkarnálódni akaró szellemet a kibontakozásban. Az antropozófiai orvoslásnak azonban, amely a szellemre, az orvos-beteg-kapcsolatra, a gyógynövényekre és a homeopátiára épít, vannak hátulütői is: az antropozófusok - és a így a Waldorf-szülők - között sokan ellenzik a "hagyományos" orvoslást és a gyerekek oltását is, abból a megfontolásból, hogy a betegségek segítik a gyerek érési folyamatát.
Ennek következtében egy USA-beli Waldorf-iskolában kitört a szamárköhögés, mármint a be nem oltott gyerekek között. A szülők kissé megszeppenve követik a tisztiorvos tanácsát, és karanténben tartják a köhögő gyerekeket. Volt hasonló eset egy német Waldorf-napköziben is - az iskolaorvos úgy vélte, hogy a gyerekek egy kis szünetre vágytak, és be akarta záratni az intézményt, amit a dolgozó anyukák, akiknek a gyerekei be voltak oltva, megtorpedóztak. A megbetegedett gyerekek között viszont volt olyan, aki 3 hétig rehabilitációs intézetben tanult újra lélegezni. Pár éve a kanyaró tarolt a német nyelvterületen népszerű Waldorf-iskolákban: 2008-ban 259 megbetegedést regisztráltak, amelyek egy salzburgi Waldorf-iskolához kötődtek, ahol a gyerekek zöme nem volt beoltva. A betegek azonban nem csak az iskola tanulói közül kerültek ki, hanem olyan németek és norvégok is voltak köztük, akik a járvány idején az iskolában jártak. Salzburgba valószínűleg egy svájci, szintén waldorfos gyerek vitte a vírust egy osztálykirándulás keretében. 2009-ben egy francia svájci Steiner-iskolában tört ki a kanyarójárvány, a 340 diákból 40 megbetegedett, közülük kettő kórházba került, és 250 diákot két hétre ki kellett zárni az iskolából. 2010-ben német Waldorf-iskolákban ütötte fel a fejét a kanyaró, most karácsonykor pedig a bázeli Steiner-iskolában. Oltási adatokat Svédországra publikáltak: míg az állami iskolák tanulóinak 93%-a van beoltva, az oltási arány a waldorfosoknál 18%.

justthevax.blogspot.com/2011/04/pertussis-closes-waldorf-based-private.html
www.roanoke.com/news/roanoke/wb/282419
www.berlinonline.de/berliner-zeitung/archiv/.bin/dump.fcgi/2010/0122/berlin/0036/index.html
www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx
www.achgut.com/dadgdx/index.php/dadgd/article/drei_gruende_fuer_die_waldorfschule/
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr862812052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása