Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Statisztika politikusok módjára

2011. május 23. - szekularisfigyelo

A német Der Spiegel című hetilap is utánajárt a furcsa német népszámlálási kérdésnek, amelyben „felekezeti hovatartozás” címén csak épp hitetlennek nem tudja magát vallani a megkérdezett, mert csak a „más felekezet, világnézet” vagy a „nincs felekezete, világnézete” kategóriák között választhat. Ráadásul a kérdőív arra kérdez rá, hogy a megkérdezett (hivatalos) tagja-e valamely felekezetnek, így a felekezeti hovatartozásra kérdező válasz a bevett felekezetek tekintetében viszonylag pontosan tükrözni fogja az egyházadót is beszedő állami adóhivatal adatait. Hogy ez így használhatatlan adatokat eredményez a német lakosság negyedére-harmadára nézve, azt a német statisztikai hivatal is tudja – ezt a kérdést nem a szakma fogalmazta meg ilyenre, hanem a német parlament belügyi bizottsága. A statisztikai hivatal szóvivője, Klaus Plötzsch el is mondta a Spiegelnek, hogy ennek az lesz a következménye, hogy lesznek adatok a tételesen felsorolt (és beikszelhető) felekezetekre nézve, míg az ateistákról és a kisebb vallási közösségek tagjairól semmit nem fognak megtudni. Ami csak erősíti a „minek is ez a felhajtás” című kérdést, amit a németek amúgy is feltettek már.

http://www.spiegel.de/panorama/gesellschaft/0,1518,761665,00.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr772921503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása