Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szekuláris hírek

2011. augusztus 30. - szekularisfigyelo

Ausztria: Az osztrák közmédiumok egyik regionális elnökhelyettese (aki emellett a kuratóriumnak is tagja) kör e-mailben szólította fel munkatársait, az oszlói merénylőről beszélve ne használják a „keresztény” szót (mellesleg annak ellenére, hogy az illető a templomosok kereszteslovagjának tartja magát), amit a szerkesztőségi tanács is törvénytelennek minősített és visszautasított. A szekulárisok most a felügyelőbizottságnál is panaszt akarnak tenni, amihez 120 aláírásra van szükségük.
http://www.konfessionsfrei.at/?p=1373

A svájci Beobachter című lap, amely amolyan fogyasztó- és jogvédő fórumként működik, lassan 15 éve ítéli oda minden évben a civil kiállás díját. A díjazottakról szavazáson döntenek, és az idén a jelöltek között van az a fiatal tanító is, akit azért rúgtak ki, mert nemhogy csak szép csendben leszedte a feszületet az állami iskola faláról, de nem volt hajlandó tanórán felkészíteni a gyerekeket mindenféle vallási ünnepeken való részvételre.
http://www.beobachter.ch/dossiers/prix-courage/prix-courage-abstimmung/
via: http://www.frei-denken.ch/de/2011/08/prix-courage-2011-valentin-abgottspon-nominiert/
 
Németország egyik szekuláris prominensét a hírhedt regensburgi püspök, Gerhard Müller azzal vádolta, hogy helyesli a gyermekgyilkosságokat, és miután ezt a prédikációját a médiában is közzétette, Michael Schmidt-Salaomon beperelte őt. A hivatkozott könyvrészletben ugyanis épphogy amellett érvel, hogy egy természeti jelenség (nevezetesen az, hogy a gorilláknál előfordulnak gyilkosságok) nem szolgálhat automatikusan alapul etikai elvek meghatározásához. Jogerőssé vált most a másodfokú ítélet, amelyben a bíróság kijelenti, hogy még a véleményszabadság alá eső prédikációban is tiszteletben kell tartani mások személyiségi jogait és nem megengedhető olyasmit állítani, ami ellentétben áll az illető tényleges kijelentéseivel.
http://hpd.de/node/11867
 
Ausztrália észak-nyugatik tartományában, Queenslandben egy szülő alkotmányossági pert indított az iskolai lelkészek programjával kapcsolatban. A program keretében ugyanis állami forrásokból finanszíroznak állami iskolákban foglalkoztatott lelkészeket, akik a tapasztalatok szerint úgy tűnik, nemcsak arra használják iskolai jelenlétüket, hogy a hozzájuk forduló tanulóknak nyújtsanak szolgáltatásokat, hanem időnként nekilátnak téríteni.
http://www.iheu.org/queensland-humanists-challenge-state-money-school-chaplains
 
Az ősszel esedékes svájci parlamenti választásokon egy kimondottan szekuláris lista is indul. A listán szereplők zöme párton kívüli, de többen valamely párt tagjai. Céljuk, hogy a felvilágosodás értékeit képviseljék az országos politikában,, és az egyre hangosabb vallásra hivatkozó közbeszédben képviseljék a felekezetmenteseket. http://www.konfessionslose.ch/wp/
http://www.nzz.ch/nachrichten/zuerich/stadt_und_region/konfessionslose_treten_mit_eigener_liste_an_1.11841643.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr723186587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása