Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Írországban

2011. december 03. - szekularisfigyelo

Írország köztisztviselői kénytelenek vallási színezetű esküt tenni – szekuláris verzió nincsen. Mégis történt egy kis nyitás a nem vallásosak felé az amúgy katolikus dominanciájú országban. Az új elnök, Michael D. Higgins felkérte a humanista szövetséget, hogy az ökumenikus beiktatási istentiszteletet követően mondjanak beszédet. A sok egyházférfi nembeli túlsúlyát is kiegyenlítendő azt kérte, ha lehet, nőt delegáljanak a feladatra, aminek az ír humanisták örömmel eleget is tettek.

Írországban egyébként az általános iskolák 96%-a egyházi kézben van, ami gondot jelent mindazon szülők számára, akik nem katolikus vallásos nevelést szeretnének gyerekeiknek. Alternatíva hiányában még a hittant is végig kell ülniük a gyerekeknek, igaz, az oktatásban nem kell részt venniük, azaz a szó szoros értelmében kell végigülniük. Az oktatási tárca tanácsadó csoportja most azt javasolja, fokozatosan vegyék ki az egyház irányítása alól. Első lépésben a 3000 iskola közül 250-nek kell más fenntartót keresni. Eltörlendő az a rendelkezés is, amelynek értelmében a tanterv részei közül a messze legfontosabb a hittan, és amely kiköti, hogy a tanár elsődleges feladata biztosítani, hogy a tanuló Isten törvényeit kövesse. Egy újság nem reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 70%-a egyetértett azzal, hogy minden oktatási intézmény világi legyen, míg 30%-uk állította, vallási iskolák is maradjanak a kínálatban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr133430179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása