Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallásszabadság és béke

2011. december 13. - szekularisfigyelo
Arról kellett ítélkeznie a német szövetségi közigazgatási bíróságnak, hogy egy tanuló megkövetelheti-e iskolájától, hogy az iskolai szünetekben imádkozhasson. A bíróság amolyan salamoni döntést hozott: a tanuló elméletileg imádkozhat ugyan, de csak akkor, ha ezzel nem zavarja a tanulók békés együttélését. Az iskola, bár nyitott a vallások iránt pl. azzal is, hogy lehetőséget biztosít a hitoktatásra, elsődlegesen nem a vallás, hanem a békés együttélés és a tanulás helye. Ez a békés együttélés élvez elsőbbséget: az adott iskolában potenciális konfliktusforrás az ima, mert a muszlim diákok között az okozott vitákat, hogy egyesek az iszlám egy bizonyos értelmezését kérték számon másokon és azzal vádolták őket, hogy nem viselkednek rendes muszlimként és nem teljesítik vallási kötelezettségüket. Ilyen konkrét körülmények között az iskolaigazgató a bíróság szerint joggal tilthatja meg a folyosón való imádkozást, az iskola békéje érdekében.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr233447003

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása