Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Pálinkás polihisztorai

2012. január 15. - szekularisfigyelo

Ismét bebizonyosodott, hogy a vallás olyasmi, mint a politika: mindenki ért hozzá. Legalábbis az MTA fizikus elnöke szerint, akinek a parlament vallásügyi bizottságát kell segítenie annak eldöntésében, hogy egy vallási felekezetnek egyházi státuszt adjanak-e. Ehhez az MTA elnöke, Pálinkás József elnöki bizottságot hozott létre, amelynek tagjai között jónéhány felekezetileg érintett személy van, ám annál kevesebb elsősorban a tudomány iránt elkötelezett vallástörténész, vallásszociológus és filozófus. Van ellenben római jogász, biológus és fizikus is közöttük, igaz, utóbbi (Sólyom Jenő) az evangélikus egyházban sertepertél, az egyik történész kedvenc témája pedig Mindszenty József bíboros. Persze nem felejtették ki a katolikusokat: a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek a katolikus egyház belső jogszabályaival foglalkozó rektora is fogja vizsgálni az „új” egyházakat. Az egyházi státust már megkapott egyházak tehát szepen képviselve vannak. Nem kértek viszont fel senkit, aki a keleti vallásokhoz értene, tehát abban már biztosak lehetünk, hogy a buddhistákról, hinduistákról és taoistákról olyanok tesznek javaslatot, akik nem sokat konyítanak hozzá.
Még az előző, tavaly nyáron elfogadott egyháztörvény alapján 82 felekezet adta be az elismerés iránti kérelmét. Pontosabban 81, a 82.-et, Iványi Gábor metodista egyháza nem nyújtott be kérelmet, hanem tiltakozást, de úgy tűnik, ezt kérelemnek értelmezte Navracsics Tibor Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma. Ebből kevesebb, mint a fele ment át a technikai szűrőn, igaz, nem tudni, a parlament majd 32 vagy 37, a formai feltételeknek szereplő felekezet státuszáról fog dönteni.

 

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=510314
http://nol.hu/belfold/20120114-egyhazakat_vizsgalo_bizottsag
 

-->

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr603545072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása