Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Vallásszabadságot a munkahelyen

2012. március 05. - szekularisfigyelo

Kampányt indítottak Németországban a munkahelyi vallási diszkrimináció ellen, amelynek célja, hogy az európai emberijogi normáknak megfelelően a vallási és világnézeti, valamint a gyülekezési szabadság a közpénzekből finanszírozott egyházi fenntartású szociális intézményekben is érvényesüljön. Semmivel nem indokolható az egyházi alkalmazottak hátrányos helyzete – az ő részükre is biztosítani kell a gyülekezési jogot, a sztrájkjogot és azt a jogot, hogy üzemi tanácsokon keresztül belátást kapjon az intézmény működésébe. Az orvos, az óvónő, a betegápoló, az adminisztrációs dolgozó, a takarító és üzemeltető személyzetnek nem feladata az igehirdetés, és az ilyesféle állások betöltésénél nem a vallási hovatartozás, hanem a szakmai alkalmasság kellene, hogy döntő szempont legyen. Egymillió munkahely (elsősorban a szociális szférában és az egészségügyben) el van zárva a másként hívőktől és a hitmentesektől, és az egyházi fenntartású intézmények dolgozói kénytelenek lemondani vallásszabadságukról és magánéletükről. A felekezeti hovatartozás megváltoztatása, és katolikus intézményekben a válás és újraházasodás, illetve a nem elég ügyesen leplezett homoszexuális kapcsolat állásvesztéssel jár. Mindez pedig elfogadhatatlan a kampány szervezői szerint.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr614285950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása