Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Norvégia

2012. március 28. - szekularisfigyelo

Norvégiában épp a mieinkkel ellentétes folyamatok zajlanak: szép lassan szétválasztgatják egymástól az államot és az egyházat. A tervek szerint a jövőben az alkotmány nem rendelkezik államegyházról, hanem az ország „keresztény és humanista” örökségére utal, és bár a király (a jelenlegi király kérésére) továbbra is evangélikus, már nem ő lesz az egyház feje. Ez persze az evangélikus államegyháznak is több szabadságot jelent: a lelkészek kinevezését már korábban helyi tanácsokra bízták, és a jövőben a püspökök kinevezése is átkerül az államtól az egyházhoz. Igaz, a lelkészek, püspökök bérét egyelőre még az állam fogja fizetni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr54336142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása