Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Bűnös sakk

2012. április 03. - szekularisfigyelo
Egyre szaporodnak a nagypénteki tevékenységek egyházi-állami betiltásáról szóló hírek. Bajorországnak is van egy „Fehérvár”-a, ahol az idei regionális sakkbajnokságát szervezik, 49 év után először. Csakhogy az egyházaknak köszönhetően számos sakkozó nem hajlandó eljönni. A bajnokságot hagyományosan, 1951 óta a húsvét előtti héten tartják, keddtől szombatig, és így történt volna az idén is. Weissenburg polgármesterének, Jürgen Schröppelnek azonban nemrég volt egy vitája a helyi egyházakkal, mert húsvét vasárnapjára szervezett volna egy húsvéti piacot, ami azzal járt volna, hogy a boltok is nyitva tarthatnak. A helyi katolikus és evangélikus egyház nyomására és hangos viták után azonban végül letett tervéről. Aztán jöttek a sakkozók, akiknek a polgármester eleve azzal a feltétellel adta oda a rendezvénytermet, hogy az egyházak beleegyeznek. A katolikus dékán, Konrad Bayerle és az evangélikus lelkész, Gerd Schamberger azonban közös levélben közölte a szervezővel, Thomas Strobl egyesületi elnökkel, hogy a húsvét középpontjában a passió és a húsvét állnak, ezért nem helyénvaló egy sakktorna. Régi idők maradványaként az állami jogszabályok is tiltják az úgynevezett „csendes” napokon az épületeseken kívül a rendezvényeket, a legfontosabb egyházi ünnepeken pedig a sportrendezvény is tilos. Ez utóbbiak közé tartozik a nagypéntek is, amelynek nyugalmát most a hangosan üvöltöző sakkszurkolóktól akarják megvédeni.
Így aztán lerövidítették a tornát és más szabályok szerint tartják meg, amit viszont a sakkozók elfogadhatatlannak tartanak. Ezért a nagyobb nevek nem is jönnek el. A két egyház azzal védekezik, hogy ők nem is tiltottak be semmit, csak állást foglaltak, igaz, levelüket azzal fejezték be, hogy „A fenti körülményeket figyelembe vevő átszervezést várva, üdvözlettel”. A nagy vesztes a helyi sakkegyesület vezetője, Thomas Strobl, aki pedig örült annak, hogy végre az ő városában tartják meg a bajnokságot. A sakkozók ugyanis elfogadhatatlannak tartják, hogy beadta a derekát az egyházaknak, és gúnyolódnak, hogy Weissenburg városa a két egyházával végre gátat szab az erkölcstelen nagypénteki sakknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr374359831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása