Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Mindenfélék

2012. május 23. - szekularisfigyelo

 

A brit oktatási miniszter a minap kitalálta, minden iskolába eljuttat egy Bibliát, a King James-féle fordításban. Richard Dawkins csatlakozna a kampányhoz és fel van háborodva, hogy egyáltalán van olyan iskolai könyvtár, ahol nincsen ebből a kötetből példány. Szerinte ugyanis ennek a könyvnek kötelező olvasmánynak kellene lennie – irodalmi műalkotásként, persze, nem erkölcsi útmutatóként, ez utóbbira nem alkalmas ugyanis a könyv.
A kommentezők közül azért volt, aki megjegyezte, vannak ugyan gyönyörű részei a könyvnek, de a nagy része eszméletlenül unalmas.
http://www.guardian.co.uk/science/2012/may/19/richard-dawkins-king-james-bible
 

A norvég parlament megszüntette az evangélikus egyház államegyházi státuszát. Bár a norvégok 80%-a formálisan az egyház tagja, csak 20%-uk tekinti magát vallásosnak, és mindössze 2% jár templomba. Egy 2002-es felmérés szerint a norvégok 72%-a nem hisz egy személyes istenben.
Persze azért így is van még mit tenni, bőven is, amint a norvég szabadgondolkodók írják: Az egyház több szabadságot kap, amennyiben ezentúl önállóan nevezi ki tisztviselőit. A királynak ugyan nem kell a hit védelmezőjének lenni, de továbbra is köteles evangélikusnak lenni. Államegyház már nincs, de nemzeti egyház igen. A lelkészek, püspökök fizetését továbbra is az állam állja. És az újszülöttek továbbra is automatikusan az egyház tagjává válnak, ha legalább egy szülőjük evangélikus.
http://www.frei-denken.ch/de/2012/05/norwegen-schafft-staatskirche-ab/

http://www.wissenrockt.de/2012/05/20/norwegische-staatskirche-bleibt-27019/

 

 

A hülyeség ragályos: Az egyiptomi kopt egyház főtitkára, aki várhatóan a következő kopt „pápa” lesz, felszólította a kopt nőket, vegyenek példát a muszlim nőkön, akik tisztességesen öltözködnek.
Kopt asszonyok kivonultak a püspöki rezidencia elé és hangosan követelték a főtitkártól, vegye vissza, amit mondott, és kérjen bocsánatot.
Azzal gyanúsítják a főtitkárt, a nők cseszegetésével próbálja elnyerni az iszlamisták szimpátiáit. Az egyház legfőbb vezetője még nem nyilatkozott a kérdésben, és az a helyzet, hogy a fejkendő a kereszténységtől sem idegen: Szent Pál is megköveteli.
http://www.heise.de/tp/blogs/6/152032 via: http://brightsblog.wordpress.com/2012/05/22/koptischer-bischof-drangt-christliche-frauen-zur-verschleierung/
 
Zürich kantonban hat ifjúsági szervezet az egyházi ünnepek állami szabályozásának az eltörlését követeli. 2000-ben már enyhítettek a tilalmon, azóta egyházi ünnepeken zárt helyiségekben lehet sport- és kulturális rendezvényeket tartani, csak szabadtéren nem. Ebből kifolyólag szabadtéri sportrendezvények, színi előadások és vásárok tiltottnak minősülnek, míg kőszínházban vagy sportcsarnokban ugyanezeket a rendezvényeket nyugodtan meg lehet szervezni.
http://www.frei-denken.ch/de/2012/05/kt-zh-petition-zur-streichung-der-sport-und-kulturverbote-an-hohen-feiertagen/
 
Vallási határokon át: az évtizedeken keresztül véres vallásháborúba fulladó Észak-Írország fiataljai egyre nagyobb mértékben barátkoznak a másik felekezetből való kortársaikkal.
Míg 2003-ban a 16 évesek harmadának nem volt más felekezetű barátja, arányuk 20%-ra csökkent. A megkérdezettek 52%-a találkozott vagy sportolt legalább alkalmanként a másik felekezethez tartozókkal, míg mára 66%-osra nőtt az arányuk. 40-40%-nyian vallották magukat a katolikus, ill. a protestáns közösség tagjának, míg 20% azt mondta, egyikhez sem tartozik, ebből 12% valamely kisebbséghez tartozik.
Úgy tűnik, ebben szerepet játszanak a nem felekezeti iskolák elterjedése és az életkor, a felekezeti iskolákba járók közül többen vannak, akik nem barátkoznak más felekezetűvel, és a munkahelyeken továbbra is elterjedtek a vallásalapú konfliktusok.
http://www.secularism.org.uk/news/2012/05/although-sectarianism-is-still-rife-northern-irelands-teenagers-are-gradually-breaking-down-religious-barriers
 
3 millió nem sok, 14 ezer sok: Trier városa nem követelte meg, hogy a katolikus egyház 14 ezer eurót költsön a palotakert pázsitjának gyors pótlására, amelyet a Szent Ruci esemény keretében számoltak fel azzal, hogy kövekkel borították a zarándokok kedvéért, akikre több, mint három millió eurót költöttek. Ehelyett felszántják, bevetik fűmaggal és a nyári hónapokra lezárják a kertet, hogy nőni tudjon a fű. Így a kertes házzal nem rendelkező trierieknek nem nagyon lesz hova letelepedniük.
http://www.volksfreund.de/nachrichten/region/trier/Heute-in-der-Trierer-Zeitung-Ackermatsch-statt-Freizeitspass;art754,3164935 via: http://hpd.de/node/13406
 
A mannheimi katolikusnapon különböző csoportok standokon mutathatták be tevékenységüket. Így a katolikus orvosok is, akik a homoszexualitás „gyógyítását” propagálják. Közpénzekből. Úgy, hogy jól tudjuk, jelenleg nincs olyan eljárás, amellyel a szexuális irányultság nem módosítható lenne.
http://hpd.de/node/13407
 
Mindeközben Nagy-Britanniában etikátlan magatartás miatt elítéltek egy pszichoanalitikust, aki a homoszexualitást többek közt imával „gyógyítani” próbálta, és a betegét arról próbálta meggyőzni, hogy gyermekkorában szexuálisan bántalmazták.
http://www.iheu.org/british-humanists-applaud-case-against-gay-conversion-therapy
 
Rajzolj! - Május 21-én volt, aki ismét „Rajzolj Mohamedet-napot” tartott, és Pakisztán gyorsan lekapcsolta a Twittert. Igaz, nem sokáig, pár óra után visszakapcsolták – talán rájöttek arra, azzal talán nagyobb hírt vernek a dolognak… A pakisztáni kormány szerint a Twitter – a Facebookkal ellentétben – nem volt hajlandó foglalkozni megkeresésükkel, amelyben kérték, lehetetlenítsék el az istenkáromló kezdeményezést.
http://www.spiegel.de/netzwelt/web/pakistan-blockiert-twitter-wegen-wettbewerb-zu-mohammed-karikaturen-a-834071.html via: http://hpd.de/node/13395
http://www.patheos.com/blogs/friendlyatheist/2012/05/20/its-everybody-draw-muhammad-day-3/
 
Az utolsó: Míg a 2008-as olimpiára még három ország nem volt hajlandó nőket küldeni, közülük kettő (Katar és Brunei) az idénre meggondolta, így már csak Szaúd-Arábia képviselteti magát kizárólag férfiakat.
http://www.hrw.org/news/2012/05/23/ioc-olympic-hurdles-saudi-women-persist
 
Az auralátók ténylegesen láthatnak aurát egy kutatás szerint, éspedig szinesztézia révén, amely azt is eredményezheti, hogy embereket színekhez társítsanak.
http://medicalxpress.com/news/2012-05-scientific-evidence-healers-aura-people.html
 
Széles spektrumú összefogással kampányolnak Nagy-Britanniában a rendvédelmi törvény egyik paragrafusa ellen, amely tiltja a „sértő szavakat vagy viselkedést”. Hogy ez mit is jelent, eléggé kétséges – néhány éve ez alapján ítéltek el egy fiatalt, aki békésen tüntetett egy táblával, amelyen ez állt: „A szcientológia veszélyes szekta”. Hogy szó sincs arról, hogy a szólásszabadságot korlátozó paragrafus a gyűlöletbeszédet csökkentené, azt az mutatja, hogy az egyik kampányolót épp akkor csukták le erre a paragrafusra hivatkozva, amikor egy homoszexuálisok, zsidók és nők halálát követelő szélsőséges iszlamista csoport ellen tiltakozott. A csoporthoz a brit szekulárisok is csatlakoztak, és egyaránt található benne keresztény szervezet és a homoszexuális jogvédő csoport.
http://www.secularism.org.uk/news/2012/05/home-secretary-under-pressure-to-reform-public-order-act
 
Lady Gaga kálváriája: Lady Gaga ázsiai turnéja kissé macerásnak ígérkezik. Az indonéz hatóságok iszlamisták nyomására betiltották a június 3-án Bali szigetén tervezett koncertet, amelyre pillanatok alatt elkapkodták a jegyeket, mert az „szétzilálja az ország [ezek szerint nem valami stabil] morális alapjait”. Szélsőséges muszlimok azzal fenyegették az énekesnőt, hogy a reptéren nem fogják leengedni a gépről. A szervezők azonban még nem adták fel a koncertért való küzdelmet. A Fülöp-Szigeteken keresztény csoportok tiltakoznak az őket szerintük sértő koncert ellen, míg Dél-Koreában (ahol szintén keresztények tiltakoztak) a hatóság 12 éves korhatárt szabott ki a koncertre.
http://digitaljournal.com/article/325119, http://www.stern.de/kultur/musik/verbotenes-lady-gaga-konzert-in-jakarta-veranstalter-kaempfen-weiter-fuer-genehmigung-1828239.html
Amúgy nem kell Lady Gagának lenni ahhoz, hogy valaki kiváltsa az iszlamisták haragját. Irshad Manji Kanadában élő liberális muszlim író jakartai könyvbemutatóját is félbe kellett szakítani egy tiltakozó csoport fenyegetései miatt, és néhány nappal később többszáz indonéz mudzsahedín megtámadta a könyv indonéz kiadójának helyiségeit, ahol szintén bemutatták a könyvet.
http://www.thejakartapost.com/news/2012/05/11/irshad-manji-liberal-it-or-not.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr304542594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása