Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Gyermekek és szexualitás

2012. június 06. - szekularisfigyelo

Kissé kínos okból vonták vissza a "gyermekek szexualizálása elleni" svájci népi kezdeményezés első változatát, hogy minél hamarabb újból benyújthassák - változatlan szöveggel. A kezdeményezés arra irányult, hogy az alkotmány rögzítse, a szexuális nevelés kizárólag a szülők feladata, a szexuális bántalmazás meglelőzésére irányuló oktatás nem tartalmazhat a nemiségről való ismereteket, szexuális felvilágosítást kizárólag önkéntes alapon lehet tartani és kizárólag 9 év felettieknek, és csak a szaporodásbiológiai ismeretek oktatásán való részvétel tehető kötelezővé. Ezzel a kezdeményezők megtiltották volna a gyakorlatban, hogy az óvodapedagógus, tanító vagy tanár akárcsak válaszoljon a gyerekek ilyen térmájú kérdéseire (például amikor terhes anyukát látnak az óvodások), vagy szóvá tegye, amikor a gyerekek szexuális tartalmú szidalmakat vágnak egymás fejéhez.
Számos hamis érv látott napvilágot: a kezdeményezők azt álították, kötelező elemként fog bekerülni a tantervekbe különféle szexuális gyakorlatok oktatása, óvodásokat fognak felvilágosítani arról, hogyan működik az orális szex, és plüsspuncikat adnak nekik játékszernek (a plüsspunci és -farok egy felső tagozatosoknak szóló szemléltető eszköz, amely "Az emberi test"-típusú rajzoskönyveket hivatott kiegészíteni). A többé-kevésbé apropót egy a pedagógiai főiskolák közös szakértői központjának a kutatási projektje adta, amely közös irányelveket dolozott ki a szexuális nevelésre és a pedgógusok képzésére és továbbképzésére (németül olvasók itt találják az anyagot: http://www.amorix.ch/fileadmin/media/amorix.ch/Grundlagen/Grundlagenpapier_Version_4-3-D.pdf, kb. 50 oldalas dokumentumról van szó).
Az oktatás egyébként decentralizáltan működik Svájcban és a kantonok fennhatósága alá tartozik, így a központ valójában csak ajánlásokat tud megfogalmazni - már csak ezért sem lehet szó a szexuális nevelés kötelezővé tételéről, amivel a kezdeményezők vádolják az oktatási szakértőket.
A dokumentum a szexualitásról való tárgyi tudás és a szociális készségek (mások iránti tisztelet, empátia) halmazainak a közös metszeteként határozza meg a szexuális nevelést, amelynek célját abban látják, hogy a majdani felnőttek képessé váljanak többek közt arra, hogy autonóm módon és a másik személyének tiszteletben tartásával alakítsák párkapcsolataikat, és abból a tapasztalatból indul ki, hogy egyrészt maguknak a gyerekeknek van igényük a szexualitással kapcsolatos kérdések megbeszélésére (a puszta szaporodásbiológiai tényközlésen túlmenően). Másrészt pedig a tanári tapasztalatok azt mutatják, hogy az iskolai nevelés részévé kell tenni olyan dolgokat is, hogy nem vágunke gymás fejéhez szexuális tartalmú szidalmazásokat és nem szolgáltatjuk ki a másikat pl. azzal, hogy az öltözőben készült fotókat teszünk fel róla a Facebookra. Ezek a problémák csak akkor kezelhetők, ha a tanárok megfelelő készségekkel (és oktatásis egédanyagokkal) rendelkeznek ehhez, és persze elehtetlenné válik, ha megtiltják nekik, hogy a szaporodásbiológiai tényközlésen túlmenően szóvá tegyenek a szexualitással kapcsolatos témákat. Az irányelvek nem szabnak meg tartalmakat, hanem módszertani útmutatót adnak a tartalmak meghatározására és a pedagógusképzés tanterveinek kidolgozására.
Az aláírásgyűjtést technikai okokból vonták vissza a kezdeményezők: a benyújtó csoport egyik tagja kilépett a csportból, a törvény pedig sem a szövegen, sem a kezdeményező személyek öszetételében nem enged változást. És, mint említettem, azt tervezik, változatlan szöveggel újból benyújtják a kezdeményezést.

 

Ja: az illető azért volt kénytelen kilépni a csoportból, mert kiderült róla, a kilencvenes években 3,5 év fegyházra ítélték kiskorúval való szexuális visszaélés miatt.

Nem a gyerek, hanem a bántalmazó érdeke, hogy egy gyerek ne tudjon és ne merjen a nemiséget érintő dolgokról beszélni. A szülőnek természetesen nevelői és vallásszabadsága keretében szíve-joga azt tanítani a gyerekének, hogy vallása titlja a fogamzásgátlást, a házasságon kívüli szexért a pokol tüzében fog égni és a homoszexuális kapcoslat az örök üdvösség örök elvesztését vonja maga után. Arra viszont nincsen joga, hogy tudatlanságban tartsa gyermekét és ellehetetlenítse, hogy mással beszéljen ilyen kérdésekről.

http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Komitee-beerdigt-Initiative-gegen-fruehe-Sexualkunde/story/23119148
http://www.amorix.ch/aktuell/themen/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr634570127

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása