Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Nemi szervek nyiszálása

2012. június 25. - szekularisfigyelo

Mostanában többet hallottunk olyan gyerekekről, akik szüleik vallása miatt nem jutottak megfelelő orvosi kezeléshez, esetleg meg is haltak, vagy - ahogy az jehovás szülők vérre szoruló gyerekeivel előfordul, csak bírói segítséggel élnek túl. A minap egy Egyesült Államokbeli bíróság börtönre ítélt egy anyát, aki inkább imádkozott, mintsem orvoshoz vitte gyerekét, aki meg is halt. Franciaországban június elsején két év letöltendő szabadságvesztésre ítéltek egy guineai származású apát, másfél év letöltendőre pedig egy anyát, akik négy lányukat csonkították meg. A frissen kinevezett marokkói származású nőjogi miniszter, Najat Vallaud-Belkacem úgy kommentálta az ítéletet, hogy a Francia Köztársaság törvényei védik a nők szabadságát és méltósságát.

Norvégiában vallásvita robbant ki a fiúcsecsemők körülmetélése miatt. Egy norvég politikus, Jenny Clinge ugyanis elítélte a gyakorlatot és betiltását követeli a fiúkon orvosi indok nélkül végzett beavatkozást, miután a lányok nemi szerveinek megcsonkítását már betiltották. Nem fogadja el, hogy a fiúk körülmetélése a vallásszabadság része lenne, hiszen a vallásszabadság előfeltétele, hogy az érintett döntésképes legyen, ami egy csecsemőnél nem adott. Az érintettek ráadásul kénytelenek akkor is magukon viselni ezt a vallási jelt, ha később más vallást vagy a vallástalanságot választják.
A zsidó közösség elnöke, Ervin Kohn tiltakozott, mondván, egy ilyen tilalom azt mutatná, hogy a zsidók nemkívánatosak Norvégiában, hiszen ez az Ábrahám és Isten közötti szövetség látható jele és ezért a vallásszabadság része, egyébként pedig még egészséges is. A keresztény hittérítők szövetsége és egy muszlim orvos is tiltakozott, azzal érvelve, hogy a fiúgyerekek vallási okokból való körülmetélésének tiltása totalitárius.
Az Oszlói Egyetem orvosi etika professzora viszont egyetért a politikusnővel, szerinte alapvető emberi jogokat sért a műtét. A brit Vessünk véget a felesleges körülmetéléseknek című blog szerzője pedig arra mutatott rá, hogy az állítólagos egészségügyi előnyökről bebizonyosodott, nem állnak fenn.
New York városa viszont úgy döntött, a csecsemők körülmetélése előtt a szülőknek alá kell írniuk egy nyilatkozatot, miszerint tudomásul vették a vallási műtét egészségügyi kockázatait. A negyedmilliós New York-i zsidóságban ugyanis még viszonylag gyakori a körülmetélésnek az a változata, amikor a körülmetélést végző mohel szájával szívja ki a sebet. 2000 és 2011 között 11 gyerek fertőződött meg ennek következtében a herpesz vírussal (amely vélhetően a vérbe került), közülük tíz kórházba került, ketten maradandó agykárosodást szenvedtek, ketten pedig meghaltak. Az ultraortodox közösségek ennek ellenére ragaszkodnak a gyakorlathoz, a rabbik egy része szerint nincs bizonyíték, hogy a megbetegedések a rituális műtéttel vannak összefüggésben, míg mások szerint ez nem számít, a vallási előírásoka minden áron érvényesíteni kell.

A körülmetélés egyébként nem zsidó és muszlim mánia, vannak keresztények is, akik a fiúk körülmetélést szorgalmazzák – kötelező jelleggel. Az egyik ilyen csapat a Gilgal Társaság Nagy-Britanniában. Ennek elnöke egy 68 éves mélyen hívő katolikus sekrestyés és távközlési mérnök, Vernon Quaintance. A társaság tagjai úgy tűnik, szexuálisan izgatónak tartják a körülmetélést, olyannyira, hogy könyvet adtak ki fiúk körülmetélését szexuális kontextusban ábrázoló novellákkal. Az elnök úr azonban egy másik társaságba is bekerült: felvették szexuális molesztálók regiszterébe, miután egy rakat gyerekpornót találtak nála. A szomszédokat sokkolta a hír, templombajáró és istenfélőnek ismerték Quaintance-t.

http://freethinker.co.uk/2012/06/17/religious-leaders-furious-over-norways-proposed-circumcision-ban/ 
http://freethinker.co.uk/2012/06/13/circumcision-turned-into-porn-by-catholic-paedophile/
http://www.nytimes.com/2012/06/13/nyregion/new-york-proposes-consent-waiver-for-circumcision-ritual-associated-with-herpes.html
http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5hUn9qMZYEF5BVrlq_MZJsYpvkCsw?docId=CNG.28d7061cd8ca32ce836f10a75b687d3e.791

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr184605973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása