Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Paradoxon

2012. július 12. - szekularisfigyelo

Csak a közbeszédben nyer teret a vallás, az emberek magánéletében ezzel ellentétben egyre jelentéktelenebbé válik - ez egy a svájciaknak a valláshoz való viszonyát vizsgáló átfogó, 28 alprojektből álló kutatás végeredménye.

A nagy szervezetekben való együttműködés jelentősége csökken, az egyházakhoz való kötődés mellett a pártokhoz, illetve a szakszervezetekhez való kötődés is csökken. Ami a vallásokat illeti, a lakosság kétharmada távolságtartó az egyházakkal szemben, míg a másik véglet egy nagyon kicsi, vallásához viszont nagyon erőteljesen kötődő csoport, amely azonban számát tekintve jelentéktelen. A távolságtartás és az individualitás a bevándorlókat is jellemzi: a második generációs tibeti buddhisták saját hagyományaikkal szemben individuális módon gyakorolják a vallást, a hinduk szerelmi házasságokat kötnek, igaz, a zsidók között eltérően vélekednek a vegyes házasságokról, a muszlimok zöme viszont nagyra becsüli a svájci jogállamiságot.
A lakosság elfogadja a vallási sokszínűséget, ami a személyes vallásgyakorlást illeti, azonban kevésbé díjazza a vallás látványos megnyilvánulásait (vö. pl. a minaret-tilalom), és nem díjazzák a lakosság vallási közösségeken keresztül való megszólítását - a vallást nem tartják a társadalmat összetartó erőnek (emlékezzünk arra, hogy a mai polgári svájci állam egy háromhetes háborúban kicsúcsosodó vallási kultúrkampff-al jött létre az 1840-es években). A konfliktusok sem a vallásgyakorlás körül folynak, hanem annak a látványos megnyilvánulásairól. Egy ilyen terep a keresztek kérdése - emlékszünk arra a wallis-i tanítóra, akit azért rugtak ki, mert a tantermében felakasztott kereztet levette és betette a fiókjába, de ezen kívül a hegycsúcsokra kitelepített keresztekről is vitáznak - míg a lakosság zömét hidegen hagyja a kérdés, egyes csoportok legszívesebben minden csúcsra tennének ki egyet, ami lennel a szabadgondolkodók tiltakoznak).
Az államot tekintve a kutatók azt emelik ki, hogy a mostaninál egyelőbben kellene bánni a felekezetekkel és figyelembe kellene venni a felekezethez, egyházhoz nem tartozók álláspontjait és igényeit is.

http://www.nzz.ch/aktuell/schweiz/von-einer-rueckkehr-der-religion-kann-keine-rede-sein-1.17314792

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr234635894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása