Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A Higgs-bozon muszlim papája

2012. július 24. - szekularisfigyelo

Adbusz Szalam 1979-ben kapott Nobel-díjat Steven Weinberggel a részecskefizika területén végzett munkájáért: mindketten egymástól függetlenül előrejelezéseket tettek a Higgs-bozont illetően. Hogy igazuk volt, azt úgy tűnik, most sikerült kísérletileg is bebizonyítani a genfi CERN-ben. Pakisztán azonban nem veszi ezt alkalomnak arra, hogy büszkén emlékezzen fiára, az 1996-ban elhunyt Szalamra – az a bajuk vele, hogy az iszlám egy a főágnak nem tetsző alfajába tartozott. Szalam 1974-ig a pakisztáni állam szolgálatában állt tudományos tanácsadóként, aki segített felépíteni a nukleáris és az űrkutató programot. 1974-ben azonban a pakisztáni állam kijelentette, a 3 millió ahmadi nem rendes muszlim. Szalam tiltakozásul otthagyta az állami posztot, majd külföldre távozott. Hamvait családja hazavitte, de holtában sem volt béke: sírkövére azt vésette fel a család, hogy „az első muszlim Nobel-díjas”, a helyhatóság viszont leszedette a feliratról a „muszlim” szót.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr594670804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása