Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Változatok egy örök témára

2012. szeptember 02. - szekularisfigyelo

Agresszívvá is tehet a böjt, legalábbis erre következtethetnénk abból, ami Egyiptomban történik. A ramadán végével ugyanis nőket molesztáló sihederek bandái lepték el Kairó utcáit. Néhány óra alatt 32 kiskorú fiatalt állították el szexuális zaklatás vádjával. Ezek a csoportok mozikban, parkokban és a nyílt utcán is válogatás nélkül üldözőbe vesznek egyedül vagy másokkal sétáló nőket, és jobb esetben csak verbálisan, de többnyire fizikailag is bántalmazzák őket. A nőket a fátyol természetesen nem védi. Szerveződtek viszont önkéntes járőrcsoportok, akik parkokban, metrómegállókban jelenlégükkel igyekeznek elejét venni a zaklatásoknak.
http://nol.hu/kulfold/szexualis_orulet_ramadan_utan

A Fülöp-Szigeteken továbbra is küzd a katolikus egyház a társadalom és a kormány ellen: persze a fogamzásgátlásról van szó, amit éppen azok nem engedhetnek meg maguknak, akik szegénységükben is felelősen szeretnének családot alapítani és annyi gyereket vállalni. Néhány éve az a lehetőség is megszűnt, hogy az államilag fenntartott orvosi rendelőkön keresztül lehessen fogamzásgátlókhoz jutni. Negyven éven keresztül egy civil szervezet segítette a családtervezést, de ifjabb George Bush elnök ezt 2008-ban megszüntette, mondván, a helyi kormánynak kellene átvennie a feladatot. Amit az akkori elnök, Gloria Macapagal Arroyo elutasított, elvégre őt az egyház juttatta hatalomra. Az egyház vagy tizennégy éve obstruálja azt a törvényt, amely nemcsak információt biztosítanak felnőtteknek és a közoktatásban tanuló gyerekeknek a szexualitásról és a fogamzásgátlásról (erre már csak a katolikus egyház hazugságkampányai miatt is szükség van, amelyek keretében olyasmiket is állítanak, hogy a fogamzásgátló tabletta valójában abortusz előidézésével működik), és amely támogatott áron biztosítana fogamzásgátlást a rászorulóknak. Bár a lakosság 80%-a katolikus, 70%-a egyetért a törvénytervezet céljaival, és a jelenlegi elnök, Benigno Aquino kampányában azt ígérte, jóváhagyja a törvényt. A fülöp-szigeteki püspökök azonnal kiközösítéssel fenyegették meg, ahogyan azokat is, akik a törvény mellett szavaznak. Így a törvény még mindig parlamenti elfogadásra vár. Addig a Fülöp-Szigeteken a terhességek fele nem kívánt terhesség. A 100 milliós országban évente 475 ezer abortuszt végeznek, illegálisan persze, hiszen törvényesen csak az anya életének a védelmében engedélyezett az abortusz - és a túl sok gyerek miatti alultápláltság persze nem minősül életveszélynek. Az illegális abortuszokat a has szakértő masszírozásával, egy „menstruációelőidéző” néven futó növényből főzött teával, vagy a Cytotec nevű, méhösszehúzódásokat kiváltó, misoprostol hatóanyagú rákgyógyszerrel idézik elő. Az illegalitás következtében persze szakszerűtlenül végzik az amúgy alacsony kockázatú eljárásokat, és számos olyan kórház található az országban, ahol az illegális műtét során fellépő komplikációkat nem hajlandóak kezelni.  
http://www.siawi.org/article3669.html

Srí Lankában is a katolikus egyház akadályozza a törvényhozást, pedig ott még papíron is kisebbséget képviselnek: a lakosság 7%-a katolikus. Srí Lankában enyhíteni szeretnék az abortuszszabályokon – nem mintha nagy engedékenységről lenne szó, csupán arról, hogy kiskorúaknak nem lenne kötelező kihordani nemi erőszak és vérfertőzés következtében létrejött terhességeket. Az országban becslések szerint naponta ezer illegális abortuszt végeznek, és egyre súlyosabb probléma a fiatal lányokon elkövetett nemi erőszak. http://www.siawi.org/article3667.html

Kasmír indiai részében az Al Quaida halálosan meg fenyegette azokat a nőket, akik szerintük nem az iszlám előírásainak megfelelően lépnek ki a házukból: Aki nincs „rendesen” lefátyolozva, vagy aki a nyilvánosság előtt mobiltelefont használ, arra számítson, hogy savat öntenek az arcába (egy Irántól Pakisztánig sok magánszemély által közkedvelt fegyver az „ellenkező”, iskolába járó, kosarat adó stb. nőkön való bosszúra) vagy lelövik. Nem ez az első kísérlet a viszonylag szabadon mozgó kasmíri nők „megfegyelmezésére”, de a kasmíri nők fátyol alá kényszerítése eddig nem járt sikerrel. http://www.siawi.org/article3654.html

Marokkóban ugyanezért sima utcai erőszakkal küzdenek az önjelölt erkölcsvédők – akik az ő magánmércéjük szerint nincs „megfelelően” felöltözve, az zaklatásokra számíthat, májusban egy nyugati módra öltözött nőt kövekkel dobáltak. A miniszterelnök ugyanakkor közölte, meggyőződése, hogy isten szabadnak teremtette az embert, ezért nem lehet előírni másoknak, mit viseljenek. Emberijogi csoportok a facebookon is harcolnak az önrendelkezésért: http://www.siawi.org/article3709.html

Tunéziában hatezren vonultak fel a választáson győztes iszlamista Ennahda párt alkotmánytervezete ellen, amely a férfi kiegészítőjévé határozná meg a nőket és ezzel másodrangú, emberi jogaik érvényesítésétől megfosztott polgárrá degradálná őket. Az alkotmánytervezetet éppen akkor tették közzé, amikor Habiba Ghribi 3000 méteren olimpiai ezüstöt – első tunéziai nőkent hozott haza olimpiai érmet. Válaszul egyes honfitársai azt követelik, fosszák meg őt állampolgárságától, mert futás közben nem volt megfelelően felöltözve. Egy másik csoport egyébként a facebook-on Uszama Mellulit szidja, mert a tévében látták, hogy szent ramadán hónapban az egyik verseny előtt gyümölcslevet ivott.
http://www.siawi.org/article3660.html , http://www.siawi.org/article3692.html

Az európai helyzetre egy brüsszeli diák dokumentumfilmje hívja fel a helyzetet, amelyről itt olvashattok: http://dotoho.blog.hu/2012/08/04/szexizmus_brusszelben, (köszönöm a linket dildozernek!) igaz, a kevésbé jól szituált bevándorlók kissé túlreprezentáltak a mintában. De szó sincs arról, hogy az "a nő helye a férje alatt van" című, gyakran, de nem mindig vallás alapú értékrendet mások ne követnék: a Huffington Postban itt jelent meg egy szép gyűjtemény a nő mint birtok témában: http://www.huffingtonpost.com/soraya-chemaly/we-are-all-sonali_b_1831927.html.

És ha valaki azt hinné, hogy a magyarok különbek lennének: utcai bunkóságokra itthon is számítani kell, és átlagban hetente öl meg egy nőt a férje - gyakran azt követően, hogy a nő már szakított vele és elköltözött.

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr854747504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása