Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

És közben Szíriában

2012. szeptember 16. - szekularisfigyelo

Miközben több muszlim országban felültek a népek egy filmnek, illetve annak beharangozójának, a szíreknek továbbra is más problémáik vannak. Mivel kellőképpen abszurdnak tartják, hogy a muszlim világ holmi filmeken háborodik fel, míg szíriában halomra ölik a muszlimokat, a szír ellenzék a humorba és a cinizmusba menekül: a Dumarin, egy közkedvelt humoroldalon a Facebookon megjegyezték, hogy az arabok nagyon emocionálisak – egy film bármilyen érzelmet ki tud váltani belőlük – nem így a valóság. Így aztán egy szír ellenálló azt javasolta, forgassanak egy istenkáromló filmet – akkor talán a régióban az Asszad-rezsim nagykövetségeit is megtámadják.

Tudva lévő, hogy 2006-ban a dán karikatúrák miatti erőszakos tüntetések azért nem voltak annyira spontánok, mint ahogyan azt el akarták hitetni – a wikileaks-en megjelent dokumentumok szerint az Asszad-klán utasította az imámokat, hogy pénteki prédikációjukban uszítsák a népet, hogy ezzel megerősítsék az Asszad-dinasztia uralmát és az iszlám védelmezőiként legitimálják. A mostani film készítőiről is lassan derült ki, kicsodák – először a zsidókra akarták kenni a dolgot (azt állítva, egy magánszemély 100 zsidótól szedett össze 5 millió dollárt), de kiderült, néhány jól ismert szélsőséges jobboldali és egy kopt szeparatista, a „Sam Bacile” álnéven eljáró Nakoula Basseley Nakoula műve (akik persze más f-val verik a csalánt, hiszen a felháborított tömegek kihágásait az otthon kitartó koptok és egyéb keresztények fogják a leginkább megszívni).

A líbiai amerikai nagykövetség egyik halotta, Glen Doherty épp az amerikai hadseregen belüli vallásszabadságért folytatott munkájával tüntette ki magát és sokat tett azért, hogy napvilágra kerüljön a hadsereg, illetve annak alvállalkozóinak keresztény fundamentalizmussal való átitatottsága és a munkatársak presszionálása - ennek a küzdelemnek többek között épp az amerikai muszlimok is haszonélvezői voltak. És az amerikaiak úgy látják, ahhoz képest, hogy a „lakosság” tüntetett spontánul, a támadók nemcsak, hogy jól voltak felfegyverkezve, hanem kiképezve is. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy a Líbiában most hatalmon lévők a nyugat hathatós segítségével jutottak hatalomra.

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr374780522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása