Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szekuláris hős

2012. október 15. - szekularisfigyelo

Október 9-én egy pakisztáni iskolabuszban meglőtték a 14 éves Malala Juszufzajt. Ki akarták őt végezni a tálibok. Merénylői felszálltak a buszra, megkérdezték, melyik utas Malala Juszufzaj és rálőttek (őt fejbe találták, és két iskolatársa is megsérült a merényletben). Gyilkossági kísérletüket azzal indokolták, hogy a pár éve a tálibok ellenőrzése alá került Juszufszaj a „szekularizmust hirdette” és a lányok tanuláshoz, információszerzéshez való jogáért állt ki.

Mindezt a nagy nyilvánosság előtt: 11 évesen kezdett – természetesen névtelenül – blogot írni mindennapjairól a tálibok alatt a BBC számára, mert apja iskolájában nem találtak mást, aki ezt merte volna, vagy akinek a szülei engedték. Munkájáért tavaly decemberben pakisztáni állami kitüntetést kapott. A hatóságok jutalmat hirdettek azoknak, akik segítik elfogni a merénylőket, néhány gyanúsítottat letartóztattak. A kórháznál önkéntes véradók jelentkeztek, és a merénylet ellen tiltakozó felvonulást szerveztek. Malala Juszufzaj állapota időközben valamelyest stabilizálódott, és talán nem csupán túléli, hanem még felébred a kómából.
Pénteken 50 pakisztáni vallási vezető fatwát bocsátott ki azok ellen, akik Juszufzaj életére törnek. A szomszédos Afganisztánban (ahol amúgy csak az év első felében 34 iskolák elleni fundamentalista támadást regisztrált az ENSZ-misszió) az oktatási miniszter rendeletére 9,5 millió diák mondott imát Juszufzajért, szolidaritást vállalva vele. Madonna Los Angeles-i koncertjén az egyik dalt neki ajánlotta. – De az is igaz, hogy a pakisztáni állam engedte nagyra nőni és hatalomhoz jutni a vallási fanatikusokat, és helyi vallási vezetőiket követő tömegek szinte heti rendszerességgel próbálnak meglincselni vallásgyalázással vádolt keresztényeket és muszlimokat.

A pakisztáni teokraták persze pontosan tudják, kitől kell leginkább tartaniuk: saját népük azon tagjaitól, akik szabadon gondolkodnak és tanulni és művelődni akarnak ahelyett, hogy birka módjára az éppen uralkodó vallás „örök igazságainak” igájába hajtsák a fejüket. Tudják azt is, ami mára közgazdaságtani közhely: a szegény országok legjobb befektetése az a pénz, amit a lányok taníttatására költenek, a tanultabb nők viszont egszisztenciálisan is függetlenebbek, igyekeznek csak annyi gyereket szülni, ahányat el is tudnak tartani (és taníttatni) keresetükből, fel tudnak emelkedni a mélyszegénységből, és képesek tájékozódni az adott helyen uralkodó vallás "örök" igazságain túl is.

Juszufzajról a NOL-on olvashattok kicsit bővebben: http://nol.hu/velemeny/20121012-malala__a_hos
http://www.hirado.hu/Hirek/2012/10/13/16/Kilencmillio_afgan_iskolas_imadkozott_Malala_Juszufzaiert.aspx
http://en.wikipedia.org/wiki/Malala_Yousafzai#Assassination_attempt
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2012/10/in-pakistan
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/oct/10/malala-yousafzai-taliban-misogyny?intcmp=239
http://dawn.com/2012/10/11/madonna-slams-taliban-dedicates-song-to-malala-at-concert/
http://amanpour.blogs.cnn.com/2012/10/12/the-malalas-youll-never-meet/?hpt=hp_t2

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr754849365

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása