Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Sztrájkjog egyházi alkalmazottaknak

2012. december 06. - szekularisfigyelo

Mindenki elégedett a német munkaügyi bíróság azon döntésével, hogy ezentúl az egyházi irányítású intézmények, azaz a katolikus Karitász és az evangélikus Diakónia dolgozói is sztrájkolhatnak, és a bértárgyalásokba be kell engedni a szakszervezeteket.
Már többször írtunk arról, hogy az egyházi (természetesen az állam, ill. a társadalombiztosítók által finanszírozott) irányítású intézmények dolgozói szinte teljesen ki vannak szolgáltatva munkáltatóiknak, többek között a bérezés tekintetében is, mert a német törvények számos munkavállalói és egyéb jogtól megfosztják őket. Az egyházi irányítók életek is a lehetőséggel, és mivel az ágazati bérmegállapodások rájuk nem vonatkoznak, már jó ideje éhbért fizetnek nemcsak kisegítő, hanem szakképzett dolgozóknak is. A bíróság megállapította most, hogy a sztrájkjog ilyen mértékű korlátozása nem jogszerű, és az egyházi intézmények dolgozóinak is szabad bérharcot folytatni, szakszervezeti segítséggel is.
Természetesen még számos más probléma is van az egyházi munkáltatókkal, többek között, hogy dolgozóiknak sem a magánélethez, sem a vallásszabadsághoz való jogát ne tartják tiszteletben – és ez a most megítélt sztrájkjog is jóval szűkebb, mint ami a rendes dolgozókat megilleti. 

Mivel számos helyen gyakorlatilag monopolhelyzetben vannak az egyházi munkáltatók (az állam után a Karitász és a Diakónia együttvéve a második legnagyobb munkáltató Németországban) a szakmabelieknek nincs más választásuk, mint valamely egyházi intézménybe elszegődni.

http://www.frankenpost.de/ueberregional/brennpunkte/Bundesarbeitsgericht-lockert-kirchliches-Streikverbot;art2801,2186867 via http://brightsblog.wordpress.com/2012/11/21/bag-kirchliche-arbeitnehmer-durfen-streiken
http://hpd.de/node/14417

ajánlóként még egy cikk az egyházak szerepéről a német jóléti államban, ill. arról, hogy az egyházak hogyan használnak állami pénzeket imázsuk építésére: http://www.wiwo.de/politik/deutschland/wohlfahrtsverbaende-caritas-und-diakonie-bedienen-sich-beim-staat/7397380.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr64944016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása