Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Ausztriában

2013. január 12. - szekularisfigyelo

Egy új, reprezentatív felmérés szerint az osztrákok 39%-a számának életben játszik fontos szerepet a vallás (1988-ban 42%-nyian, 2007-ben 34%-nyian voltak), míg 28%-uk nem hisz istenben (arányuk negyed század alatt megduplázódott).

Ehhez képest Ausztria egyes vidékein egyes állami iskolai tanárok úgy gondolják, a tanítás kezdésének a közös ima a megfelelő módja. A szülők nemigen szoktak tiltakozni, hiszen ki akarja, hogy a gyerekének emiatt baja legyen a tanárral. Egy család mégis úgy döntött, szóvá teszi, hogy ha a némettanár tartja az első órát, gyerekük kénytelen imán részt venni a felsőpulyai gimnáziumban. Az iskola vezetése ezt nem tartotta gáznak, a tartományi vezetés viszont kénytelen volt megállapítani, hogy állami iskolában ezt talán mégsem kéne.
Folyamatban van még egy-két hasonló eset, elsősorban Alsó-Ausztriából.

Sikerült viszont elég aláírást gyűjteni ahhoz, hogy az osztrák államnak aláírásgyűjtést kelljen szerveznie az egyházak által élvezett, elsősorban (de nem kizárólag) pénzügyi előjogok eltörlésére irányuló népi kezdeményezésnek. Ha a következő körben 100 ezren elzarándokolnak az önkormányzathoz aláírni a népi kezdeményezést, a parlament kénytelen lesz érdemben foglalkozni a felvetéssel.

http://www.konfessionsfrei.at/?p=1905
http://www.konfessionsfrei.at/?p=1872

http://hpd.de/node/14607

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr215009200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása