Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Szendvics a benzin mellé

2013. január 14. - szekularisfigyelo

Korábban is megjegyeztem (v.ö. a "munkatilalom" címkét), hogy a katolikus egyháznak a vasárnapi zárva tartás elleni harca – ami a társadalom tevékenységeinek irányításáért folytatott harc egyik szimbolikus terepe (nem, nem a munkavállalókról van szó – őket más módon sokkal hatékonyabban lehet védeni a kizsákmányolás ellen, és nem attól fog tönkremenni a családi élete, hogy havi egy vasárnapot a valamelyik tesco pénztárában tölt) – nem magyar nemzeti találmány, hanem a nemzeti egyházak Európa-szerte folytatott küzdelme. Így Svájcban is, ahol sokak megrökönyödésére és a konzervatív-liberális pártok felháborodására napi politikai akcióba fogott a katolikus egyház egyik prominens képviselője (igaz, ezt a konkrét lépést nem minden katolikus vezető helyesli) és az evangélikus egyház. A tankoldaboltok vasárnapi nyitva tartásáról van szó, vagyis arról, szabad-e vasárnaponként a benzin mellé egy szendvicset is venni (vagy be kell-e ülni egy vendéglőbe, ahol a tankoldával ellentétben nem tilos a munkavégzés). Az egyházak népi kezdeményezést indítottak az új, ezt lehetővé tevő szabályozás ellen.
Ami kiverte a biztosítékot: ezt állami pénzből teszik. Többek között abból a pénzből, amit vallásos hittel nem igazán rendelkezni képes jogi személyek (cégek) kötelezően fizetnek nekik egyházadó formájában, akár akarják, akár sem.

http://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/Umstrittenes-Engagement-der-Kirchen-gegen-24StundenTankstellenshops/story/25498934

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr325009260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása