Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Akinek sikerül és akinek nem

2013. január 24. - szekularisfigyelo

Mondom, veszélyes az ateista bloggerek élete – főleg, ha arabok. Bár az arab tavasz következtében számos társadalmi kérdésről indult párbeszéd, pillanatnyilag nem annyira a szabadságot, mintsem inkább a fundamentalizmust látszik kivirágoztatni, így Marokkóban is. Az egyik legismertebb magrebi ateista blogger, a 22 éves Kacem El Ghazzali lassan két éve él Svájcban, ahol menedékkérelme még elbírálására vár. Menekülésre az őt ért életveszélyes fenyegetések adtak végül okot, de amikor még középiskolás korában blogjában elírta, hogy nem hisz istenben, az iskolájának az igazgatója verte meg, míg iskolatársai kövekkel dobálták. Két tunéziai bloggert hét és vél év börtönre ítélték, egyikőjük, Ghazi Beji Európába tudott menekülni, társa, Jabeur Mejri börtönben ül. Kacem El Ghazzalit azért Svájcban is utolérték a fenyegetések, amelyek miatt a svájci rendőrségi is vizsgálódik. Az ő számára az ateizmus nem olyan magától értetődő dolog – Marokkóban csak az van biztonságban, aki titkolja gondolatait, míg Svájcban magától értetődő, sőt bizonyos körökben még cool is ateistának lenni. De ez probléma is – annyira magától értetődő a vallás- és szólásszabadság, hogy aki ennek birtokában van, annak sokkal hangosabban kellene kiállnia ezekért az értékekért.

http://www.audiatur-online.ch/2013/01/18/fuer-arabische-atheisten-bleibts-gefaehrlich/ via http://hpd.de/node/14823

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr565033393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása