Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Katolikus egészségügy

2013. február 11. - szekularisfigyelo

A kölni botrány nyomán a szélesebb közönség is értesült arról, hogy nemi erőszak áldozatául esett nők értékes időt veszítenek, ha katolikus kórházakhoz fordulnak, mert sürgősségi fogamzásgátlást (ami annál hatékonyabb, minél hamarabb alkalmazzák) nem adnak nekik. A kölni érsek, Joachim Meisner a felháborodás láttán visszakozott, és kijelentette, elfogadható a sürgősségi fogamzásgátlás, ha ezzel csak a megtermékenyítést hiúsítják meg, de a zigóta beágyazódását nem - hogy ezt hogyan egyezteti össze a katolikus tanításait összefoglaló katekizmus előírásaival, amelyek a csak kivételesen megengedhető matematikai módszereken kívül mindent tiltanak, arra nem tért ki (így aztán sokan nagyokat néztek eme pálfordulás hallatán). Most sorra nyilatkoznak egyházi tisztviselők, az egyik így, a másik úgy: Hamburgban közölték, az érseknek fogadnak szót, míg Berlinben közölték, náluk továbbra is tiltják a sürgősségi fogamzásgátlás kiadását.
A probléma megoldására az IBKA-nak az az álláspontja, hogy az állam kötelessége gondoskodni arról, hogy mindenütt álljon rendelkezésre elengedő nem egyházi irányítású szolgáltatás, a Pro Familia pedig azt javasolja, Európa 28 országához hasonlóan Németországban is recept nélkül lehessen hozzájutni sürgősségi fogamzásgátláshoz (Magyarországon is el kell zarándokolni orvoshoz receptért).

http://www.dradio.de/kulturnachrichten/2013020214/12/ via: http://brightsblog.wordpress.com
http://taz.de/!110150/

http://www.ibka.org/presse13/neutrale_krankenhaeuser

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr515071779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása