Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Iszlám és szólásszabadság

2013. március 21. - szekularisfigyelo

A Nemzetközi Humanista és Etikai Unió, a Brit Humanista Szövetség és a Center for Inquiry nyilatkozatot adott át az ENSZ Emberi Jogi tanácsának az Iszlám Országok Együttműködési Szervezetének (korábban Iszlám Országok Konferenciája) tevékenységével kapcsolatban. A három szervezet arra hívta fel a tanács figyelmét, hogy az OIC ismét támadja a szólásszabadság jogát. Nyilatkozatukban konkrét ügyeket sorolnak: Szaúd Arábiában két férfit tíz év börtönre ítéltek, mert rámutattak jogsérelmek százaira; Iránban bebörtönöztek és halálra ítéltek embereket, mert „háborút indítottak Isten ellen", pedig a kritikát és a békés tiltakozást mi alapon lehet háborúnak nevezni, az állam pedig mióta tehet egyenlőségjelet maga és Isten közé; Marokkóból el kellett menekülnie Kacem Elghazzalinak, mert kételyeit fejezte ki az iszlámmal kapcsolatban; Mauritániában kilenc, a rabszolgaság ellen tüntető embert vert meg a rendőrség; Pakisztánban síiták százait ölték meg, mert „rossz" vallást követnek. Mindezeket az OIC nem ítélte el, ellenben „iszlamofób"-nak nevezi az iszlám szélsőségesek elleni tiltakozásokat, amit Törökország miniszterelnöke, Recep Tayyip Erdogan nemrég emberiség elleni bűntettnek minősített. A nyilatkozók szerint a gyilkosság, az etnikai tisztogatása, az öngyilkos merényletek és a terrorizmus emberiség elleni bűntett, és jogokkal az emberek bírnak, nem a vallások. A visszaélések elleni felszólalás nem bűncselekmény, hanem kötelesség, és az OIC tagjait arra szeretnék emlékeztetni, hogy ezt a kötelességet támogatniuk kell, nem elítélni.

http://iheu.org/story/oic-attacks-free-expression-while-ignoring-real-human-rights-crises-–-iheu

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr655139562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása