Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Banglades

2013. május 13. - szekularisfigyelo

Áprilisban több ateista bloggert vettek őrizetbe a bangladesi hatóságok, és honlapjaikat eltávolították az internetről. A letartóztatottak között van Subrata Adhikari Shuvo, Mashiur Rahman Biplob, and Rasel Parvez, és a népszerű Asif Mohiuddin, akit januárban megtámadtak. A letartóztatást egy iszlamista csoport kezdeményezte, amely egy 84 (! – ez azért szép szám) ateista blogger nevét tartalmazó listát adott át a hatóságoknak. Az iszlamista párt rendszeresen szólítja fel híveit a vallást bíráló bloggerek meggyilkolására, és az idén februárban egy fiatalokból álló csoport meg is ölte Ahmed Rajibot. A bloggerek amúgy mind a kormányt, mind az iszlamistákat szokták bírálni (a kormányt többek között azért is, mert csak látszólag szekuláris, valójában azonban számos engedményt tesz az iszlamistáknak), így most a kormány két legyet öl egy csapásra: ssaját ellenzékét irtja, és az iszlamisták kedvében jár.
A brit humanisták és a nemzetközi humanista szövetség (IHEU) arra igyekszik rábírni Nagy-Britannia dakkai képviselőjét, a nemzetközösségi tag Banglades kormányánál tiltakozzon az emberi jogok megsértése ellen, a tüntetéseket azonban a bangladesi gyárépület összeomlásakor bekövetkezett tömeges halálesetek miatt kegyeleti okokból elhalasztották.
A Hefazat-e-iszlám közben nagytüntetésben követelte a teokráciát: az allahba vetett abszolút hit rögzítését az alkotmányban, az idegen kultúra visszaszorítását és a keresztények mozgásterének korlátozását, de a nők és a férfiak szegregációját is – amit sokan úgy értelmeznek, hogy a nőket be akarják zárni az otthonukba és eltiltani a munkától. Ami azért baj, mert sok családot nők tartanak el, épp ezért számos munkásnő is tiltakozik és fél az iszlamistáktól.

http://humanism.org.uk/2013/04/15/humanists-call-for-action-on-imprisoned-bangladeshi-atheist-bloggers/
http://www.richarddawkins.net/news_articles/2013/4/26/atheists-postpone-protests-after-bangladeshi-disaster#
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2013/05/measures-to-stop-alien-culture/
http://derstandard.at/1363710065207/Mehr-als-100000-Islamisten-fordern-in-Bangladesch-Blasphemiegesetz
Petíció itt: http://www.change.org/petitions/bangladeshi-government-free-and-safeguard-bloggers-and-prosecute-islamists

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr135295629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása