Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Törököt fogtak...

2013. május 13. - szekularisfigyelo

Istenkáromlás miatt tíz hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság Fazil Say zongoraművészt. A bíróság szerint a művész a twitteren közzétett bejegyzéseivel megsértette a török nép vallási értékeit. A nyíltan ateista Say, amellett, hogy a miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan vallásos-konzervatív kormányzását bírálja, a vallási képmutatásra szeret rámutatni. Megkérdezte például, hogy a mennyország, amelyben a Korán szerint patakokban folyik a bor és minden (férfi) hívőre két szűzlány vár, mégis miféle hely – kocsma, illetve bordélyház. A bíróságon az a bejegyzése verte ki a biztosítékot, amelyben egy müezzin villámmunkavégzését bírálta: „A müezzin 22 másodperc alatt végzett az imára hívással. ... Hová sietsz így? Szeretőhöz? Egy pohár pálinka vár az asztalodon?” – Amely bírálat pedig éppenséggel egy hívőtől is jöhetne... de Sayn az sem segített, hogy részben régi muszlim költőket idézett.
Az ítélet bel- és külföldön bírálatot váltott ki. Az EU egy szóvivője a szólásszabadság elveire emlékeztette Törökországot, de a török kulturális miniszter sem volt boldog és úgy nyilatkozott, bár nem szólhat bele a bíróságok működésébe, ő nem szeretne embereket véleményük miatt bíróság előtt látni.

http://www.spiegel.de/kultur/gesellschaft/der-tuerkische-starpianist-fazil-say-wegen-blasphemie-verurteilt-a-894389.html
http://www.tagesspiegel.de/weltspiegel/tuerkei-star-pianist-fazil-say-wegen-islam-beleidigung-verurteilt/8066894.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr85295730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása