Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Istenkáromlás Németországban

2013. május 15. - szekularisfigyelo

Bár a német kereszténydemokrata pártok, a CDU és bajor párja, a CSU időnként követelik az istenkáromlást tiltó paragrafus szigorítását, egy neves alkotmányjogászok részvételével Münchenben szervezett konferencia tagjai arra a következtetésre jutottak, hogy ez nem járható út. A vallásszabadságot a törvények így is garantálják, de a plurális társadalomban, a vélemények harcában nem jár kitüntetett védelem a vallásoknak. A vallásgyakorlás szabadságához való jog nem jelenti azt, hogy a kritikától is védeni kellene a vallásokat. Az istenkáromlás Németországban 1969 óta csak akkor tilos, ha a közrendet veszélyezteti, és egyes politikusok erre hivatkozva akarták volna szigorítani az istenkáromlás tiltását, mondván, sokkal könnyebb a muszlimok megsértésével veszélyeztetni a közrendet, mint a jámbor keresztények piszkálásával, ezért a törvény jobban védi az iszlámot a kereszténységnél. Az alkotmányjogászok azonban ezúttal is kiálltak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, amely arra is kiterjed, hogy a gyermekbántalmazások számára való tekintettel „gyerekbaszó szektának” nevezzék a katolikus egyházat, illetve a pénteki ima idején tüntessenek Mohamed-karikatúrákkal egy muszlim imaház előtt.

http://taz.de/Gotteslaesterung-ist-kein-Problem/!115765/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr325295711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása