Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Hittan és etika aszomszédban

2013. május 18. - szekularisfigyelo

Ausztriában már jónéhány éve kísérleti jelleggel erkölcsoktatással „büntetik” azokat a tanulókat, akik nem hajlandóak iskolai hittanra járni. Ez az oktatási forma azonban sérti a tanulók vallásszabadságát, lévén, hogy gyakran hitoktatók tartják és az állam a projektről is a vallási közösségekkel egyeztet, nem a vallástalanokkal, és nem a filozófusokkal. Az osztrák vallásmentesek ezért tiltakozó iratot nyújtottak be az oktatási tárca vezetőjének, a szociáldemokrata Claudia Schmiednek, amelyhez számos egyetemi ember támogatását is elnyerték, és amely a kísérlet azonnali beszüntetését követeli. Az irat egyúttal felvázolja a megoldást is: egy olyan, vallási hovatartozástól függetlenül minden tanuló számára kötelező etikaoktatást, amelynek tanárai (akik az összeférhetetlenség miatt nem lehetnek egyúttal hitoktatók is) egyetemi szintű képzésben szerezik meg az ehhez szükséges szakmai ismereteket.

http://hpd.de/node/15790
http://www.konfessionsfrei.at/?p=2038

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr675295812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása