Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

A válság és a szlovén katolikus egyház befektetéspolitikája

2013. szeptember 22. - szekularisfigyelo

A szlovén katolikus egyháznak úgy tűnik, kicsit túlsok volt a pénze – mindenesetre maradt szépen befektetni való pénzük. Ehhez különféle cégeket alapítottak, amelyek befektetéseikhez hiteleket is felvettek. Ezek a befektetések viszont nem sültek el jól – a cégek csődbe mentek, és velük a maribori egyházmegye, amelynek 800 millió euró adóssága van (ez 240 milliárd forint – ez hatalmas összeg egy kétmilliós lakosságú országban, ahol a lakosok 58%-a katolikus, 10% ateista, 23% nem válaszol, a maradék 10%-ból pedig 3,5% felekezet nélküli hívő vagy más felekezethez tartozik). A Vatikán lemondásra szólította fel Szlovénia két érsekét, Anton Strest és Marjan Turnseket, és közölte, az ilyesféle tevékenység szabálytalan, és ők nem fognak helytállni az maribori egyházmegye adósságaiért.
Az egyik bank 8,6 millió euróért perli az egyházmegyét, mert kezességet vállalt egyik befektetési cégéért, amely ez alapján kapott hitelt, igaz, egyelőre még peren kívül próbálnak megegyezni. Más bank is érintett és pert fontol. Az egyházmegye csak ingatlaneladásokból fogja tudni fedezni balul elsült befektetéseit, igaz, a szomszédos Ausztria grazi egyházmegyéje segít: megvásárolnának néhány épületet (nekik ezek szerint ezekben a válságos időkben is van miből), így az egyházi intézmények ugyanott továbbműködhetnének. Az egyházi csőd egyébként az államot is rosszul érinti pénzügyileg: az egyház egyik legnagyobb hitelezője, a Nova Ljubljanska Banka (NLB) bank szlovén állami irányítás alatt áll, és a bank gazdasági helyzete jelentős teher az állam pénzügyi helyzetére nézve.

http://religion.orf.at/stories/2595740/, http://religion.orf.at/stories/2601372/ , http://me-magazine.info/2013/09/12/katholische-kirche-hat-mitschuld-an-finanzkrise-sloweniens/

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr895527246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása