Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Lengyel körkép

2013. szeptember 26. - szekularisfigyelo

Tovább folytatódik a lengyel Behemot frontemberének, a Nergal néven futó Adam Darski pere. Mint ismert, egyik koncertjén bibliát használt színpadi kelléknek, Ryszard Nowak ex-parlamenti képviselő pedig megnézte a koncertről készült illegális felvételt. A bíróságot új eljárásra utasította a legfelsőbb bíróság. Darskit újból felmentették, mert a Bibliát zártkörű előadás keretében tépte szét, ráadásul tilos volt felvételt készíteni, így a művész abból indulhatott ki, hogy csak a saját közönsége látja a jelenetet, amely viszont lelkileg fel van az ilyesmire készülve. Nowak bejelentette, hogy fellebbez.

Formálisan is elhagyta a katolikus egyházat Agnieszka Ziolkowska, az ellen tiltakozva, hogy az egyház az egyház be akarja tiltani a mesterséges megtermékenyítést – a dolog annyiban érinti személyesen, hogy ő Lengyelország első lombikbébijeként született, azazhogy meg se foganhatott volna, ha az egyház határozna ezekben a kérdésekben.

Az iskolaév kezdetével a poznani érsek panaszkodott, hogy szerinte az oktatási tárca vissza akarja szorítani az iskolai hittant. Az egyház szerint a hittant olyan óraszámban kellene tanítani, mint a matematikát, és érettségi tárgyat kellene belőle csinálni. Főleg a baloldalon tiltakoznak ez ellen, különösen, mivel most sincs elég helyen etikaoktatás. Joanna Senyszyn EU-parlamenti képviselő szerint a hittannak önkéntesnek kell lennie, míg a PiS képviselője úgy gondolja, az a szülő, aki nem járatja hittanra a gyerekét, elzárja őt a szentségektől, mert nem áldozhat, nem házasodhat és nem kaphat egyházi temetést. – Mondjuk, arról azért ritkán hallani, hogy az egyház felnőttként „megtérő” érdeklődőket elzárná a szentségektől.

Közben I. Ferenc pápa a zsidókért és a muszlimokért lobbizik, azazhogy azért, hogy nekik ne kelljen betartaniuk az állatvédelmi szabályokat, amelyek gyors halált követelnek a vágóhídon, a muszlimoknál és zsidóknál vallásilag megkövetelt vallási kivéreztetés helyett. Ez utóbbit a lengyel országgyűlés ugyanis nemrég betiltotta, de a katolikus egyházfő most azt ígérte, nyomást gyakorol, hogy újra engedélyezzék a rituális lassú halált. Ebben partnere Stanislav Kalemba agrárminiszter közben titkosszolgálati vizsgálatot követel, mert szerinte valakik intenzíven lobbiztak a képviselőknél. Bírálta a médiát is, ahol nem kapott elég hangsúlyt, hogy a tilalommal Lengyelország elesik egy 235 millió eurós piactól – ennyiért ugyanis exportálnak kóser/halal marhát.

Amolyan katolikus valóságshow keretében követhette a lakosság a lengyel egyházon belüli konfliktust Dávid és Góliát, akarom mondani Wojciech Lemanski jasienicai plébános és főnöke, Henryk Hoser varsói érsek között. Lemanskinál hibádzik az alázat és az engedelmesség, nyilvánosan is ellentmondott főnökének, és eközben sokat tett a zsidók és a katolikusok közötti párbeszéd érdekében. Bírálói szerint zsinagógát csinált a plébániától, nyája ellenben kiállt mellette, amikor főnöke megbízottait küldte érte, hogy kilakoltassák. Az 52 éves Lemanski végül önként távozott a plébánosok idősotthonába, de a Vatikánnál fellebbezett. Egyébként van két társa a száműzetésben: Adam Boniecki azóta nem nyilatkozhat a médiában, amióta  megértését fejezte ki azokkal szemben, akik nem akarnak keresztet látni a parlamentben, és Ludwik Wisniewski, akivel az a baj, hogy nyílt levélben bírálta az ultrakonzervatívokat, köztük a Mária-rádiót.

Nehézkesen halad Lengyelországban a katolikus egyházi személyek által elkövetett bántalmazások kezelése. Nyilván nem történtek olyan arányban, mint másutt, hiszen a második világháborútól a rendszerváltásig az egyház csak minimális számban működtethetett intézményeket. Mégis napvilágra került néhány frissebb bántalmazási ügy, miközben az egyház még azt is letagadta, hogy panaszt emeltek náluk. Most májusban sugározott erről félórás műsort a TVN24 csatorna, amelyben 3 esetet mutattak be – az egyetlen arccal is szereplő áldozat most Kanadában él. Az egyik esetet a France24 csatorna dokumentumfilmjében is szerepelt – amikor 20 év távlatában megkeresték a molesztálást elkövető papot, az bezárta őket a sekrestyébe, ahonnan végül némi birkózás árán sikerült kijutnia a stábnak. A TVN24-nek azt nyilatkozta a szczecini egyházmegye szóvivője, ő nem tud gyerekmolesztálásos ügyről, holott az áldozat két évvel korábban feljelentést tett és az iratokon ott az aláírása. – A filmet lásd lent.
Idén jelent meg Ekke Overbeek holland újságíró könyve, amelyben lengyel áldozatok beszámolóit gyűjtötte össze. Átnézte az elmúlt tíz év híreit is és húsz, ebben az időszakban elítélt egyházi személyről talált beszámolókat.

Film (angolul):

 

http://polen-heute.de/nergal-triumphiert/

http://szekularisfigyelo.blog.hu/2012/12/14/szinpadi_kellek

http://szekularisfigyelo.blog.hu/2010/05/06/per_es_vitakultura_lengyelorszagban

http://www.france24.com/en/20130516-row-poland-catholic-church-paedophilia-child-sex-abuse-france24-cragg
https://whyevolutionistrue.wordpress.com/2013/07/05/polands-first-test-tube-baby-becomes-a-voluntary-apostate/

http://www.secularism.org.uk/news/2013/09/pope-adds-to-the-pressure-on-poland-to-reverse-its-ban-on-ritual-slaughter?

http://www.n-tv.de/ticker/Religion-soll-Abitur-Pflichtfach-werden-article11301811.html

http://gepnarancs.hu/2013/07/kie-a-katolikus-egyhaz/
http://www.welt.de/kultur/article118136210/Sind-Sie-Jude-fragt-der-Erzbischof-den-Pfarrer.html

http://religion.orf.at/stories/2593884/ via http://blasphemieblog2.wordpress.com/2013/07/19/polen-geheimdienst-pruft-lobbying-um-schachtverbot/#comments

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr595527318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása