Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Már Szaúd-Arábiában is rossz érv Allah

2013. szeptember 30. - szekularisfigyelo

Körbejárta a világot az a hír, hogy egy szaúdi pap megtiltotta a nőknek az autóvezetést. Ebben különösebb újdonság nincsen, Szaúd-Arábiában mint ismeretes, a nők nem vezethetnek autót (nők nem szerezhetnek jogosítványt, és a külföldön szerzett jogosítványt nem honosítják). Az érvelés azonban vadonatúj, és már szinte nyugati: ezúttal nem a jóistenre hivatkozott ugyanis a pap, hanem az egészségre (a nők termékenységért aggódott) – amiből levonhatjuk azt a következtetést, hogy a „nem tetszik Allahnak” szerinte nem elég jó érv.
Ugyanez történik itt nálunk nyugaton: a felekezetek áltudományos érveket hoznak fel álláspontjaik érvényesítésére, és a csoport tagjait próbálják megakadályozni abban, hogy tudományosan megalapozott információkhoz jussanak (különös tekintettel a gyerekek szexuális felvilágosítására – még maguk sem bíznak abban, hogy a gyerekük beszopja az „Istennek nem tetszik a fogamzásgátlás” című érvet és tudatosan dönt a vallási szabályok betartása mellett).
Egyébként ne írjuk le Szaúd-Arábiát, neki is lehet még jövője (különös tekintettel arra, hogy a lakosság egy része szintén körberöhögi a vallási vezetőket, igaz, a nők inkább kínjukban röhögnek): nálunk a 19. század végén egészen pontosan ugyanezekkel az érvekkel próbálták megakadályozni a nőket a biciklizésben.

http://www.middle-east-online.com/english/?id=61653
http://www.stern.de/panorama/saudi-scheich-warnt-frauen-autofahren-gefaehrdet-ihre-gesundheit-2061383.html

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr85542727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása