Eretnek írások. Olvasás csak saját felelősségre! --- Legújabb bejegyzések az új helyen: www.szekularisfigyelo.wordpress.com! ---

Szekuláris Figyelő

Szekuláris Figyelő

Két egyiptomi és egy kuvaiti, ketten Kuvaitban és egy Egyiptomban

2013. december 06. - szekularisfigyelo

Kuvaiti börtönben ül Aziz BenBaz (teljes nevén Abdul Aziz Mohamed El Baz), akit a munkáltatója jelentett fel istenkáromlás miatt, miután megtudta, BenBaz kevesli a fizetését és munkahelyet készül váltani. Szabadidejében az angol szakon végzett és könyvelőként dolgozó BenBaz blogolt (http://www.benbaz.info), és blogján egy egyiptomi író könyveiből idézett, egy Izsák feláldozására készülő Ábrahámot ábrázoló képet posztolt, és az emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatából tett közzé részleteket.

https://www.facebook.com/notes/najat-kessler/freebenbaz-case-story-recap/10151236386921256
Petíció: http://www.change.org/petitions/government-of-kuwait-free-humanist-atheist-activist-abdel-aziz-mohamed-albaz
via http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2013/11/another-one-abdul-aziz-mohamed-el-baz/

A másik egyiptomi blogger, akit már említettünk: ő Sherif Gaber, a Suzei Egyetem hallgatója, akit hajnali három órakor tartóztattak le otthonában, Iszmailiában. Őt az egyetemen jelentették fe, mert a Facebookon leírta, hogy a vallását tanulmányozva rátalált annak ellentmondásaira és végül ateista lett. Bár az egyetem vezetése eleinte arról biztosította, kiállnak mellette, végül mégis letartóztatták.
http://freethoughtblogs.com/butterfliesandwheels/2013/11/and-one-more-sherif-gaber/
Az ő kiszabadításáért itt írható alá petíció: http://www.change.org/petitions/egyptian-government-free-sherif-gaber

BenBazon kívül hasonló okokból Muszab Samszaht is elítélte a kuvaiti jogszoltáltatás. Samszaht öt év börténre ítélték, mert egy twitter-bejegyzésben teológiailag félreérthetően fogalmazott. Samszah a tweet után percekkel próbálta pontosítani, mire is gondol, és törölte az eredeti bejegyzést, de elkésett. Ügyvédje szerint Samszah fellebbezni fog az elsőfokú ítélet ellen.

http://www.hrw.org/news/2013/11/19/kuwait-5-years-tweet-insulting-prophet via http://www.secularism.org.uk/news/2013/11/kuwait--5-years-for-tweet-insulting-prophet

A bejegyzés trackback címe:

https://szekularisfigyelo.blog.hu/api/trackback/id/tr835676238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása